Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dizi Önerisi #1: 11.22.63

Katılım
3 Tem 2019
Mesajlar
191
Alınan Beğeni
63
Ödül Puanları
28
Konum
istanbul
11.22.63 yabancı dizisi, 2016 yılında Hulu tarafından yapılarak bir mini-dizi olarak yayınlandı. 1 sezon olarak yayınlanan bu dizi 8 bölümden oluşuyor. Bu yazımda Hulu’nun son dönemlere damgasını vuran 11.22.63 dizisi nedir ? izlenebilir mi ? konusu nedir ? gibi konulara değineceğim.
Hulu, aynı Netflix gibi internet üzerinden yayın yapan bir medya organı. Son dönemlerde ülkemizde de bunlara benzer girişimler mevcut. Ancak hiç kimse şuan Netflix ile yarışabilecek konumda değil bana göre. Her neyse asıl konumuz olan 11.22.63 dizisine dönecek olursak kısaca dizinin konusu ve dizi hakkında özet bilgileri paylaşayım sizlerle…
11.22.63 Dizisinin Konusu
Dizinin türü bilim-kurgu, gizem ve dram biraz da gerilim tadında. 11.22.63 bir zaman yolculuğu hikayesini anlatmaktadır. Bir lisede ingilizce öğretmeni olan Jake Epping ( ) etrafında gelişen olayları ele almaktadır. Jake Epping, bir lokantanın deposunun geçmişe açılan bir kapı olduğunu keşfeder ve bu kapıyı kullanarak kendisini zamanda geriye götüren Epping,22 Kasım 1963’te gerçekleşen John F. Kennedy’nin (JFK) suikastini önlemeye çalışacak.
11.22.63 Dizisi İnceleme
Ön Uyarı! – Diziyi izlemeyenler veya izleyecek olanlar yazının geri kalanında dizi hakkında spoiler içerebilir. Lütfen, bu uyarıyı dikkate alarak inceleme kısmını okuyunuz, teşekkürler.
Dizinin ana konusu çok klişe bir konu gibi geliyor değil mi ? John F.Kennedy‘nin suikasti ile ilgili çok fazla film,dizi,belgesel çekildi ve hatta kitaplar yazıldı. İşte 11.22.63 dizisi de bir kitaptan uyarlanmıştır.

Stephen King tarafından 2011 yılında yazılan 11.22.63 adlı romanından uyarlanan dizi Fringe, Lost, Westworld gibi başarılı yapımların yapımcılığını üstlenene J.J.Abrams tarafından yönetiliyor. Dizimizin hikayesi Lisbon Falls’da başlıyor.Dizimizin ana karakteri olan Jake Epping bir lisede ingilizce öğretmenidir ve kendisi yeni boşanmış sıkıntılar çeken bir kişidir.
1595793372592.png
Ana karakterimiz her ne kadar sıradan bir karakter gibi görünse de birgün tüm bu sıradanlığı değişecek ve zor olan hayatı daha da karmaşık ve gizemli hale gelecektir. Jake Epping’in bir restoranta sahip arkadaşı var ve bu arkadaşının adı Al.
Bu restorantın sahibi olan arkadaşı Jake’e restorantının deposunda kendisini geçmişe götüren bir portalın olduğundan bahseder ve hepinizin bildiği gibi karakterimiz ilk başta buna inanmaz ancak bir süre sonra o portalı merak eder ve o depoya gider ve işte o zaman tüm hayatı değişecek…
Bu portalı kullandığında 1960’lı yıllara geri dönülebiliyor. Jake’in arkadaşı Al, John F.Kennedy’nin ABD için önemli birisi olduğunu ve onun suikaste kurban olmasaydı Amerika’nın daha iyi bir yerde ve yaşadıkları hayatının daha güzel olabileceğine inanıyor.
Al, bu portal sayesinde defalarca zamanda geriye gitmiş ve Kennedy suikastini önlemeye çalışmış ancak başarılı olamamıştır.Geçmişe her gittiğinde ve yaptığı birçok şey Kennedy suikastını önleyememiştir ancak portaldan her geri geldiğinde, geçmişte yaptığı tüm eylemler sıfırlanıyor ve geçmiş olması gerektiği hale geri dönüyordu bu yüzden Al defalarca geçmişte gitmeyi başarmıştı.
Sanmayın ki bu git-gel durumu insan vücudu üzerinde bir etkisi olmuyor. Kolay mı öyle zamanı büküp geçmişe gidip daha sonra geleceğe geri gelmek ve turp gibi olmak. Maalesef insan vücudu bu geçmişe gidip gelme olaylarında etkileniyor ve Al’ın vücudu artık daha fazla dayanamıyor ve karakterimiz akciğer kanserine yakalanıyor.
İşte tam bu noktada hikayenin ana kahramanı olan Jake giriyor devreye. Al, Jake’e artık geçmişe gidemeyeceğini, vücudunun daha fazlasını kaldıramayacağını ve kendisine yardım etmesini istiyor. Jake’e geçmişe dönüp Kennedy’i suikastını önlemesini ve kendisinin yapamadığını yapmasını istiyor.
1595793390044.png
Portal’dan geçip şimdiki zamandan 1960’lı yıllara gidiyorlar ancak bulundukları gelecek zamanda 2 dakika geçiyor bu sürede ve geçmişte ise 3 yıl gibi süre geçiyor. Jake, arkadaşının bu isteğini kabul ediyor ve 1960’lı yıllara geri dönüyor ve Kennedy’i suikastını önlemek için bilgi toplamaya başlıyor. Bu bilgiyi toplayabilmesi için önünde 3 yıl gibi bir süre var. Bu süre zarfında ise birçok ara olay gerçekleşiyor.
Aşk – Dram,Gizem Dolu Ara Olaylar Silsilesi
1595793401045.png
Karakterimiz gelecekten geçmişe gidebiliyor ancak hiç bilmediği bir durum var geçmişten geleceğe gidebileceğini bilen kişilerde var. Jake’in geçmişte gittiğinde karşısına çıkan ilk insanın ona “Burada olmamalısın!” demesinden anlıyoruz ki karakterimiz gibi gelecekten geçmişe, geçmişten geleceğe giden ve bu işi kendi kişisel işleri için kullanmaya çalışan birçok kişi var ve karakterimiz tüm bunlarla uğraşmak zorunda kalacak. Bundan dolayı Jake’in işi oldukça zor.
Karakterimizi 1960’lı yıllara geri döndüğünde dikkat çekmemek için o döneme ait kiyafetler ve araçlar kullanıyor. Gelecekte ki mesleği gibi geçmişte de bir okulda öğretmenliğe başlıyor ve bu öğretmenlik sürecinde hikayenin tümüne etki edecek ve karakterimizin hayatını bambaşka yönlere çekecek, ana amaçtan biraz da olsa uzaklaştıracak olan meslektaşı Sadie ile tanışacaktır.
Hepinizin tahmin ettiği üzere Sadie – Jack aşkı döngüsü başlıyor ve bu süreçte olaylar olaylar birbirini kovalıyordu. Bütün bu olayların arasında ana amaç Kennedy suikastini önlemek.
1595793411796.png
Bütün bu Sadie ve Jack aşk olayları sırasında karakterimiz tüm hikayeyi Sadie anlatır ve Sadie duyduklarından sonra karakterimiz tüm benliği ve gücüyle destek olmaya, ona yardım etmeye kendisini adar. Klasik işte 🙂 Bu sırada karakterimiz 60’lı yıllarak uyum sağlamaya çalışıyor bu uyum sürecinde ise suikasti önlemek ve kendisini 60’lı yıllara tam uyum sağlamak için Bill adında bir genç ile tanışıyor ve onunla ortak oluyor.
Bu kısımda dizinin dönüm noktalarından bir tanesi dahadır çünkü Bill bir süre sonra Kennedy’nin ölümüne sebep olacak suikastçinin karısına aşık olur ve bundan dolayı ne olaylar döner ne olaylar döner anlatmaya sayfa yetmez…
Jake,tüm bunlar yetmezmiş gibi ana görevden uzaklaşıp Sadie’nin sorunlarıyla ilgileniyor onun karmaşık dünyasında olayların içerisine çekiliyor. Genel olarak dizide gizemli,gerilimli ve heyecanlı sahneler izliyoruz ve bir sonra ki bölümde ne olacağını merak ediyorsunuz. Dizi de olaylar bazen çok yavaş oluyor ve bazende çok hızlı gelişiyor ve ne oluyoruz amk durumunda kalıyorsunuz.
Bazen mind fuck yaşadığınız durumlarda olmuyor değil buda işin gizem tarafı. Bu kadar inişli-çıkışlı bir serüvene sahip dizi bana bir çırpıda izlenebilecek bir dizi havası vermedi bu yüzden zamana yayarak 4 günlük sürede dizinin 1.sezonu bitirdim.
60’lı Yıllar Diziye Çok İyi Yansıtılmış!
Tarihi dizilerde genelikle o dönemi çok iyi yansıtılması gerekir. İzleyiciyi o dönemlere götürmeli ve o dönemin şartlarını tam anlamıyla hissetirmelidir. 11.22.63 dizisi bahsettiğim bu olayı tam anlamıyla gerçekleştirmiş diyebilirim.
1595793424511.png
Arabalar,kıyafetler,mekanlar gerçeğiyle birebir yansıtılmış. O döneme ait gazeteler,posterler ve hatta o döneme ait teknolojik ürünler bile birebir yansıtmış.Diziyi izlerken 60’lı yılların iyi yansıtılıp,yansıtılmadığını hep sorguladım ve diziyi bundan dolayı çok dikkatli izledim ancak çok ufak hatalar dışında 60’lı yıllar mükemmel bir şekilde yansıtılmış diziye.
Oyunculuklar Nasıl ?
1595793434331.png
Oyunculuklar nasıl derseniz size tek cevabım Sadie olacaktır. Sadie karakterini başarılı aktör olan Sarah Gadon üstleniyor. Birçok dizi de kendisini izleme şerefine nail oldum ve oyunculuğu gerçekten mükemmel. Diğer oyuncularda en az onun kadar iyi.
Sadie karakterini o kadar güzel canlandırmış ki onun bulunduğu sahneleri pür dikkat izledim diyebilirim. Bu kadar dikkatli izlememin sebebi kadının güzel olması tabii, başka ne olacaktı ki 😛 üstüne bir de oyunculuk ekleyince ben vefat durumuna geçtim 🙂
Kadının kıyafetleri, aksanı ve yaratıcı fikirleriyle kadının sahnelerinde kendinizden geçebilirsiniz. Hatta ana karakterimiz Jake ile yani James Franco ile çekilen ortak sahneler de James Franco’yu gölgede bırakacak bir oyunculuk sergilemiş.
Sadie karakterinin ekrana çok güzel yansıtmış ve hatta dizide öğretmenlik yaptığı okulun müdürün söylediği şu söz hafızalarınıza kazınacak bundan eminim. “She’s a new kind of woman.” yani Türkçesi “Bu kadın yeni türden bir kadın.” . Gel gelelim ana karakterimiz Jake ‘e yani onu canlandıran James Franco’ya.
Kendisi oldukça başarılı bir aktör olduğu kesin, dizinin en başından sadie karakteriyle karşılaşıncaya kadar olan sürede sadece onu görüyoruz diyebilirim. Sürekli James Franco’yu görme beni o kadar sıkmadı açıkcası ve zaten James Franco kendini izlettirebilen bir aktör bundan dolayı canlandırdığı Jake karakterini oldukça iyi yansıtmış diyebilirim. Tabii, karaktere verilen şakacı ve alaycı tiplemede onu izlerken sıkılmamanız sağlayan önemli etkenler biridir.
Ve Son
1595793454974.png
Dizinin başından itibaren çok akıcıydı ve oldukça seyir kalitesi yüksekti. Ancak dizinin finali beni pek tatmin etmedi diyebilirim. Zaten dizi bir mini-dizi yanı kısa bir dizi. 8 bölüm de yapılan işler, işlenen konu hepsi Kennedy’i kurtarmak üzerine ancak yapılan final içler acısıydı diyebilirim. Açıkcası dizi bittiğinde final bölümüne “eh işte” dedim.
Dizinin senaristleri açıkcası bu finalde subliminal bir mesaj vermeye çalışmışlar sanki geçmişi değiştiremezsiniz gibi düşündüm.Bütün uğraşların sonucunda Kennedy’nin öldürülmesi pek koymadı ama boku bokuna Sadie’nin ölmesi çok koydu. Ne saçma bir ölümdü o. Ve bu saçma ölümden dolayı ana karakterimiz bütün Kennedy’i kurtarma olayından vazgeçip geçmişe dönüp Sadie’yi kurtarmaya çalışmasına döndü olay.
Birde dizinin en gizemli karakteri şu yaşlı adam. Abi her geçmişe döndüğünde bu adama rastlıyor ve bu adam son bölümde işte Sadie’yi kurtarmaya çalıştığı sırada Jake’e bir döngüye girdiğini, arafta kaybolduğunu söyledi.
Kim bu yaşlı adam ? ne bu ? finalde bu adamla ilgili en ufak bir şey gösterilmedi ve hafızalarımızda soru işareti bıraktı. Bu yaşlı adam bir de Jake’e Sadie’nin öleceğini söylemişti. O zamanlar çok saçma gelmişti ama ölünce bi’ acaba ? durumu oldu bende.
Bu sorular kafamızda dönerken dizinin senaristleri finali mutlu son ile bitirdiler diyebilirim. Dizimizin karakteri Jake tüm çabalarına rağmen geçmişte ki Sadie’nin ölümünü durduramıyor ve geleceğe dönerek hayatını devam ettirmeyi amaçlıyor bu sürede gelecekte ki Sadie’yi buluyor ve onunla son bir kez dans ederek dizi bitiyordu.

Alıntıdır
 

AleriyaSama

VArcane Family , Team , Company
.
Katılım
12 Ocak 2019
Mesajlar
2,907
Çözümler
16
Alınan Beğeni
2,802
Ödül Puanları
113
Konum
Turkey
Eline sağlık. Resimlerde olursa 10 numara :D
 

Benzer konular

AdBlock Detected

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım.