Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

dsgn kguard
vsupload kguardedgeakademi

vSRO Çözüldü Pure panel domain kurulumu

Katılım
12 Nis 2019
Mesajlar
106
Alınan Beğeni
27
Ödül Puanları
28
Konum
İzmir
Pure paneli sunucumda kurulu aktif bir şekilde kurulumunu yaptım fakat bunu bir domain üzerinden yayınlamak istiyorum bu konuda hiç bir bilgim yok ücretli veyadda ücretsiz bir şekilde yardımcı olabilecek kişileri bekliyorum
 

JUUEL

.
Katılım
5 Tem 2018
Mesajlar
60
Alınan Beğeni
14
Ödül Puanları
8
Konum
Türkiye
Merhaba sunucu firmanızın yönetim panelinde dns zone kısmı bulunması gerekiyor bu bölümden ns ayarlarınızı tamamlayarak domain firmasına tanımlamanız gerekmekte
 
Oyla 0

Spare

Machine Man
.
Katılım
28 May 2018
Mesajlar
3,336
Çözümler
2
Alınan Beğeni
3,639
Ödül Puanları
605
Konum
Bursa
Pure paneli sunucumda kurulu aktif bir şekilde kurulumunu yaptım fakat bunu bir domain üzerinden yayınlamak istiyorum bu konuda hiç bir bilgim yok ücretli veyadda ücretsiz bir şekilde yardımcı olabilecek kişileri bekliyorum
Sorun çözüldümü acaba?
 
Oyla 0
Ü

Üye silindi 505

veya sunucu panelınızde ıp yonlendırme kısmı bulunabılır buradanda sunucu ıpnızı domaıne yonlendırebılırsınız

benım sıtem cloudflare olsun korumalı olsun dıyorsanızda asagıda bulunan ıslemlerı gerceklestırebılırsınız

CloudFlare kurulumu işlemine üyelik oluşturarak başlıyoruz. Önce adresine gidelim.
1- Ekranın sağ üst köşesindeki Sign Up butonuna tıklayıp üyelik ekranına gidiyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Üye Ol
2- Üyelik ekranında e-posta ve şifre alanlarını dolduruyoruz. Ardından Create Account butonuna tıklıyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Üyelik Ekranı
3- Üyeliğiniz hemen aktif oluyor ve sizi site ekleme sayfasına yönlendiriyor. CloudFlare kurulumu işleminde bu ilk sayfada sitenizin DNS adresleri çözümlenecek. Alttaki Add a website altındaki kutuya sitemizin adresini yazıyoruz ve ardından Scan DNS Records butonuna tıklıyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Site Ekleme
4- CloudFlare nasıl kurulur işleminde bu adımda sitenizin DNS kayıtları taranır. Bu yaklaşık 45 saniyelik bir işlemdir. İşlemin süresini ilerleme çubuğu ile takip edebilirsiniz. Süre bitiminde Continue butonuna basarak CloudFlare kurulumu işlemine devam ediyoruz.

CloudFlare Kurulumu – DNS Taraması
5- Önümüze çıkan sayfada bir liste görüyoruz. Bu listede CloudFlare DNS çözümlemesi sonucu DNS kayıtlarınız yer alıyor. Listedeki elemanların karşısında gri ve turuncu renkli bulutlar görüyoruz.
Bu bulutların anlamı şudur: Turuncu buluta sahip kayıtlar, CloudFlare sunucuları üzerinden ziyaretçilere aktarılacaktır. Gri bulutlar ise sizin sunucunuzdan direk olarak aktarılacaktır.
Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmiyor. CloudFlare zaten en uygun kayıt yollarını işaretlemiş bulunuyor. Alttaki Continue butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

CloudFlare Kurulumu – DNS Kaydı
6- CloudFlare kurulumu adımlarımızdaki sonraki sayfada CloudFlare kullanım planlarından birini seçmemiz isteniyor. Bütçe ve ihtiyaçlarınıza göre plan seçimi yapabilirsiniz. Fakat yükseltme işlemini daha sonra da yapmanız mümkün. Bu nedenle ilk etapta ücretsiz planı seçmenizi öneriyorum.
Free Website seçeneğini işaretleyerek devam ediyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Plan Seçimi
7- Bu adımda biraz dikkatli olmak gerekiyor. CloudFlare DNS ayarları bu adımda yapılıyor. CloudFlare DNS ayarlarını yapmak için alan adımızın yönetim paneline ihtiyacımız olacak.
CloudFlare DNS ayarları için kendi domainimize atanmış olan Name Server (NS) yani Ad Sunucuları adreslerini CloudFlare’in nameserver adresleri ile değiştireceğiz.

CloudFlare DNS Ayarları – Nameserver Adresleri
Domainimizin yönetim paneline gidelim. Eğer alan adınız GoDaddy’de ise domain yönetim panelinizi aşağıdaki başlığı takip ederek bulabilirsiniz.
Domain yönetim panelinizdeki DNS Yönetimi >> Nameserver Yönetimi (veya isim sunucuları yönetimi) yolunu izleyerek NS1 (İsim sunucusu 1) ve NS2 (İsim sunucusu 2) kutularındaki adresleri silerek CloudFlare sayfasındaki Change Nameserver to: başlığı altındaki adresleri yazıp kaydedin.
NOT 1: Domain yönetim panelleri firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki görseller GüzelHost ve Veridyen firmalarına ait yönetim panelleridir. ( Bkz: )
NOT 2: Görseldeki CloudFlare’in vermiş olduğu nameserver adresleri ile size verilen adresler farklı olacaktır. Bu nedenle 6. adımdan sonra açılan Change Your Nameservers adlı sayfadan size verilen NS adreslerini kullanınız. Görseldeki NS adresleri örnektir.

CloudFlare DNS Ayarları – İsim Sunucuları Değiştirme (GüzelHost)


CloudFlare DNS Ayarları – İsim Sunucuları Değiştirme (Veridyen)
GoDaddy Name Server Değişimi İçin:
GoDaddy hesabımıza girdikten sonra Ürünlerim sayfasına gidiyoruz. Alan Adları bölümünde domainimizin karşısındaki DNS butonuna basıyoruz.

CloudFlare DNS Ayarları – GoDaddy DNS
Açılan sayfadaki Ad Sunucuları bölümündeki Değiştir butonuna basıyoruz. Yeni ad sunucusu türünüzü seçin seçeneğinden Özel seçeneğini işaretliyoruz. Alt kısma iki adet kutu açılıyor. Bu iki kutuya CloudFlare’in bize vermiş olduğu nameserver adreslerini giriyoruz. Ardından Kaydet butonuna basıyoruz.

CloudFlare DNS Ayarları – GoDaddy NS Değiştirme
8- Domain yönetim panelinden nameserver kayıtlarını gerçekleştirdiysek CloudFlare Change Your Nameservers sayfasına geri dönüyoruz. Continue butonuna basıp devam ediyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Namservers
9- CloudFlare kurulumu işlemimiz bitti sayılır. Bundan sonra NS adreslerinin dağılmasını bekleyeceğiz. Bu süre 5-10 dakika da olabilir, 1 saat de olabilir, 1 gün de olabilir. En fazla 1 gün içerisinde bu dağılma işlemi tamamlanmış oluyor. Fakat genelde 10 dakika içerisinde dağılma işlemi gerçekleşiyor.
Karşınıza çıkan sayfada alan adınızın bulunduğu kutu gri renklidir. Nameserver kayıt dağılma işlemi tamamlandığında bu kutu yeşil olacak ve bir tik işareti belirecek. Arada sayfayı yenileyerek durumu takip edebilirsiniz. Kayıt tamamlandığında zaten mail adresinize bildirim geliyor.
Eğer 24 saat içerisinde alan adınız yeşil olmazsa bir problem var demektir. Kurulumu baştan deneyin ya da adresinden CloudFlare ile iletişime geçin.

CloudFlare Kurulumu – Pasif / Aktif
ÖNEMLİ NOT:Eğer CloudFlare kurulumu işleminden sonra sitenize SSL kurulumu yapacak olursanız siteniz yönlendirme hatası verebilir. Bunu çözmek için CloudFlare panelinizdeki Cyrpto sekmesine gidip SSL kısmındaki seçeneklerden Full ya da Full (strict) seçeneğini seçtikten sonra Caching sekmesine giderek Purge Cache bölümündeki mavi butona basıp, Purge Everything seçerek cache temizliği yapın. Sorun devam ediyorsa aşağıdaki CloudFlare ayarları başlığı altındaki 4- Crypto altbaşlığına göz atınız.
CloudFlare Ayarları
CloudFlare nasıl kurulur, CloudFlare siteye nasıl bağlanır öğrendik. Şimdi gelelim sitenizin tam performanslı çalışabilmesi için gerekli olan CloudFlare ayarları adımlarına.
CloudFlare ayarları hakkında şunu belirtmek isterim. Her sitenin yapısı farklıdır. Bu nedenle CloudFlare ayarları konusunda, sitenin altyapısına ve optimizasyonlarına bağlı olarak bazı ayarlar değişiklik gösterecektir.
Mesela başlıklı yazımızda WordPress altyapılı ve eklentisi kullanan bir site için ideal CloudFlare ayarları konusunu detaylandırmıştık.
Fakat WordPress altyapılı olup da herhangi bir cache eklentisi kullanmayan siteler için bu yazıda tavsiye ettiğimiz ayarlar performans konusunda eksik kalacaktır.
Bu nedenle ideal CloudFlare ayarları nasıl olmalıdır anlatmak yerine hangi ayarın ne işe yaradığını elimden geldiğince değinmeye çalıştım. Böylece okurlarımız kendi siteleri için ideal ayarları kendileri bulabilirler.
CloudFlare ayarları için yönetim sayfamızdaki sekmeleri tek te inceleyelim.
1- Overview
Bu sayfada sitenizin genel durumunu görebilirsiniz. Site isminizin içinde bulunduğu kutu yeşil ise, sitenizin CloudFlare üzerinden işlediğini ve herhangi bir problemin olmadığını anlayabilirsiniz.
#Status: Burada sitenizin o anki durumu gösterilir. Karşısında bulunan Quick Actions seçenekleri:
  • Under Attack Mode: Sitenizin saldırı altında olduğunu düşünüyorsanız, bu modu seçerek sitenizi saldırı moduna alabilirsiniz. Bu mod aktif edildiğinde, ziyaretçilerinizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılar. Ziyaretçileriniz 5 saniye kadar bekletildikten sonra sitenize yönlendirilir. Bu süre zarfında CloudFlare kendi veritabanını kullanarak gelen trafiğin bir tehlike arz edip etmediğini denetler. Gelen trafikte bir problem yoksa sitenize yönlendirir. Eğer tehlikeli bir trafikse ip bloklama yaparak sitenize girmenizi engeller. Bu şekilde saldırı nedeniyle siteniz kesintiye uğramamış olur. Saldırı bittiği zaman bu modu Disable butonu ile kapatabilirsiniz.

CloudFlare Ayarları – Under Attack Mode
  • Development Mode: Bu mod sitenizin geçici olarak CloudFlare önbellek gösterimini devre dışı bırakır. Bu şekilde sitenizde yapacağınız değişiklikleri önbelleğe takılmadan anında görebilirsiniz. Daha sonra Disable butonuna basarak normal işleyişe devam edebilirsiniz.
Status bölümündeki Advanced seçenekleri:

CloudFlare Ayarları – Status Advanced Seçenekleri
  • Pause Website: Sitenizi geçici olarak CloudFlare ile ilişkisini keser. Trafiğiniz yine CloudFlare DNS üzerinden geçer fakat verileriniz herhangi bir işleme tabi tutulmadan direk kendi sunucunuzdan çekilir. Bu modda iken CDN, cache, veri sıkıştırma, güvenlik gibi CloudFlare işlemleri durdurulur.
  • Delete Website: CloudFlare kaldırma işlemi bu butonla yapılır. Siteniz için artık CloudFlare kullanmak istemiyorsanız sitenizi buradan silebilirsiniz. Fakat sildikten sonra Nameserver adreslerinizi kendi hostunuzun namesever adresleri ile değiştirmeyi unutmayın. Konunun detaylarına yazının devamında değineceğim.
#Domain Summary: Bu bölümde yer alan ayarların detaylarına yazının devamında değineceğim. Bu bölüm bazı kritik ayarlara kısayoldan ulaşmanızı sağlar. Eğer lazım olursa bölge kimliği, api key gibi bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz.
#Subscription: Kullandığınız paket değişikliklerini buradaki Change Plan butonuna basarak yapabilirsiniz. (Ücretli planlara geçiş vs.)
2- Analytics
NOT: Bu bölüm CloudFlare kurulumu işleminde 24 saat sonra işlemeye başlar.
Analytics bölümünden site trafiğinizi takip edebilirsiniz. Tekil ve çoğul ziyaretçilerinizi, veri trafiği verilerinizi, kötü niyetli trafiğinizi, ülkelere göre normal ziyaretçi ve kötü niyetli trafiği, CloudFlare tarafından durdurulan saldırıları, CloudFlare’in sağladığı veri tasarrufu ve host performans yüzdelerini gibi verilere buradan ulaşabilirsiniz.
Grafikler ile görsel olarak desteklenmiş Analytics bölümünü takip ederek ihtiyacınız olan CloudFlare ayarları yapma şansınız bulunuyor. Mesela haritada kırmızı olarak belirlenen alanlara bakarak kötü niyetli trafiğinizin hangi bölgelerden geldiğini tespit edere o ülkeye ip bloklama işlemi uygulayabilirsiniz.
#Web Traffic
Hemen sağındaki Last 24 Hours butonunu kullanarak trafik bilgilerinizi günlük, haftalık ve aylık olarak görüntelyebilirsiniz.
Requests sekmesi siteniza yapılan toplam isteklerdir. Botundan ziyaretçisine kadar her türlü trafik sayılır. Bir nevi çoğul ziyaretçi bilgileriniz burada görüntülenir.
Bandwidth trafik verilerinizdir. Sitenizden çıkan önbellekli ve önbelleksiz verilerinizi buradan takip edebilirsiniz.
Unique Visitors tekil ziyaretçi verilerinizdir.
Threats tehdit olarak algılanıp durdurulan trafik verileridir. Hangi günlerde veya saatlerde daha çok saldırı aldığınızı buradan takip edebilirsiniz.
#Rate Limiting 429 kodlu bir hız sınırlama işlemidir. Tek bir ziyaretçinin belirli bir sürede sunucunuza yaptığı aşırı istekleri 429 hata kodu göstererek sınırlar. Mesela bir ziyaretçiniz 1 saniye gibi kısa bir sürede sitenizde 20 tane resim açmaya çalışırsa (bot, yazılımlar vs gibi araçlarla) bu istekler sınırlandırılır. Bu şekilde sunucu performansınız artar, güvenliğiniz sağlanmış olur. İşte bu alanda sınırlandırılmış ve sınırlamayı aşan isteklerin istatistiklerini görebilirsiniz.
#DNS Traffic DNS sorgu hacmini gösteren bir grafik ekranıdır. Burada NOERROR ile gösterimler sorgularda bir problem olmadığını gösterir. NXDOMAIN verilerinde artış varsa ya sitenizde 404 hatası veren bir çok sayfanız vardır ya da saldırganlar DNS üzerinden sistem kaynaklarınızı tüketerek sitenizi kilitlemeye çalışıyor demektidr.
#Geography trafiğinizi harita üzerinden bölgesel olarak takip etmenizi sağlayan bir bölümdür. Thread Scores ekranında sitenize yoğunlukla gelen tehditleri bölgesel olarak gösterir. Tehditler kırmızının tonları olarak haritada yer alır. Türkiye için genelde Amerika ve Rusya bölgeleri kırmızıya boyanır. Web sitelerine yapılan saldırılar ya da spam botlar bu bölgelerden geldiği için normal bir durumdur.
#Performance sitenizin CloudFlare sayesinde ne kadar performanslı çalıştığını gösteren bir bölümdür.
Fewer Servers Needed sunucunuzun işlem gücünden CloudFlare sayesinde ne kadar tasarruf yapıldığını gösterir. Mesela burada yüzde oranı 40 ise, sunucunuz CloudFlare sayesinde %40 oranında daha az işlem yapmış demektir.
Bandwidth Saved trafiğinizin ne kadarının CloudFlare tarafından karşılandığı bilgisini gösteren bölümdür. Mesela yüzde oranının 50 olması, toplam trafiğinizin %50’sinin direk CloudFlare önbelleğindeki dosyaları almış demektir. Diğer %50 trafiğinizde kendi sunucunuzdaki dosyaları almıştır. Böylece mesela 100 gb’lık veri trafiğinizin 50 gb’ı CloudFlare tarafından karşılanmış demektir.
Content Type Breakdown ziyaretçilerinize isteğe göre en çok hangi tür dosyaların gönderildiği bilgisidir. CloudFlare önbelleğindeki hangi dosyanın hangi miktarda veri olarak aktarıldığı bilgileri yüzde olarak gösterilir.
#Security güvenlik bilgisidir.
Total Threats Stopped CloudFlare güvenlik duvarının kaç tehdidi bertaraf ettiği, kaç kötü niyetli trafiğin sitenize girmesine izin vermediği bilgisidir.
Traffic Served Over SSL sitenizde SSL kullanıyorsanız, toplam trafiğin ne kadarının bu protokole uyduğu bilgisidir.
Types of Threats Mitigated CloudFlare’in türlerine göre durdurduğu ya da karşılaştığı tehditleri gösteren bölümdür. Kötü tarayıcı, tehdit olarak işaretlenmiş ip, bot, DDoS saldırısı gibi tehditler burada yüzde olarak gösterilir.
3- DNS
CloudFlare kullanımı konusunda sitenize ait DNS kayıtlarını CloudFlare DNS’si üzerinden dağılımlarını sağlayabileceğiniz bölümdür. CloudFlare kurulum işleminde ziyaretçilerinize ulaşacak kayıtlar zaten CloudFlare üzerine alınmıştı. Siz isterseniz host yönetim paneliniz (cpanel, plesk vs.), mail hesabınız gibi ziyaretçinize ulaşmayan bölümleri de CloudFlare’e bağlayabilirsiniz.
Fakat bu işlem hem gereksiz hem de acemiler için biraz karışık bir işlem olduğu için bu sayfada herhangi bir değişiklik yapmanızı önermiyorum. Eğer illa ki burada bir değişiklik yapmak lazım geliyorsa, profesyonel birinden destek almanızı tavsiye ederim.
4- Crypto
CloudFlare kullanımı işleminde sitenizin SSL sertifikalarını yöneteceğiniz sayfadır. Sitenizin SSL sertifikası varsa buradan bir kaç ayar yapmanız gerekiyor. SSL sertifikanız yoksa CloudFlare’in sunduğu ücretsiz SSL sertifikasını kullanabilirsiniz.
#SSL bölümündeki seçeneklerle protokolün sağlıklı çalışmasını sağlayabiliyoruz.
  • Off: SSL sertifikanız yoksa, kullanmak istemiyorsanız seçin.
  • Flexible: CloudFlare’in ücretsiz SSL sertifikasını kullanmak için bu seçeneği seçin. Günümüzde hemen her sunucu ücretsiz SSL sağladığı için bunu kullanmanıza gerek yok.
  • Full: Sitenizde SSL kurulu ise bu seçeneği seçin. Eğer SSL kurulumunu CloudFlare kurulumundan sonra yaptıysanız bu ayar işaretlenmediğinden siteniz yönlendirme hatası vermesi olasıdır. Bu hatayı bu şekilde çözebilirsiniz. WordPress için SSL kurulumu hakkında daha detaylı bilgiyi adlı konumuzda bulabilirsiniz.
  • Full (strict): SSL protokolünde daha katı bir tutum sergiler. Normal http isteklerini https kullanmaya zorlar. Özellikle e-ticaret siteleri için bu seçenek tavsiye edilir. ( )
#Edge Certificates CloudFlare’in sunduğu özel SSL sertifikalarının satın alınabildiği ya da yüklenebildiği alandır. Ücretli planlara dahildir.
#Custom Hostnames alan adınıza CNAME kaydı yapmış özel SSL şirketlerinin ana makine adlarını ve SSL sertifikalarını yönetebileceğiniz bölümdür. Ücretli planlara dahildir.
#Origin Certificates CloudFlare tarafından imzalanmış TLS sertifikaları oluşturmanızı sağlayan bölümdür. Teknik bilgi ister. Normal kullanıcı için gereksizdir.
#Always use HTTPS sitenizde SSL kurulu ise, http üzerinden gelen istekleri https’li versiyona yönlendirmenizi sağlayan bir ayardır. Aktif edebilirsiniz. Sitenizde yönlendirme hatası oluşursa kapatın.
#HTTP Strict Transport Security (HSTS) özet olarak https dışındaki istekleri https’ye zorlayarak bu isteklerin işlem yapmasına asla izin vermeyen bir bir güvenlik önlemidir. Aktif edilebilir fakat güvenlik protokolü desteklemeyen tarayıcılarda siteniz açılmayacaktır. Ayrıca sitenizde kullandığınız SSL kurulumu olmayan bazı reklam bannerleri da sitenizde görüntülenmeyebilir.
#Authenticated Origin Pulls SSL protokolü tarafından kimliği doğrulanmamış isteklerin sitenize girmesini engelleyen bir işlevdir. Fakat Apache ve nginx sunucuları için ayrıca bir yapılandırma gerektiği için aktif edilmesini önermiyorum.
#Opportunistic Encryption SSL sertifikası kullanmadan da sitenizin https olarak açılabilmesini sağlayan bir işlevdir. SSL sertifikası olmayan kullanıcılar da aktif edebilir. SEO açısından tehlikeli olabilir.
#TLS 1.3 henüz yeni bir güvenlik işlevi olduğu için detayları hakkında bir bilgim yok. Eğer sitenizde yönlendirme hatası varsa Enable+ORTT olarak seçmeniz önerilmekte.
#Require Modern TLS daha yeni TLS protokolleri kullanmanızı sağlar. Ücretli plana tabidir.
#Automatic HTTPS Rewrites web sitenizin HTTPS ile sunulabilen tüm kaynaklar veya bağlantılar için http versiyonlarını https olarak değiştirerek karışık içeriği düzeltmeye yardımcı olur. SSL kurduktan sonra sitenizde yönlendirme hatası alırsanız bu seçeneği aktif edin.
5- Firewall
CludFlare’in sunduğu güvenlik duvarı ayarlarını yönetebileceğiniz sayfadır.
#Rate Limiting genelde site yönetim paneli, kullanıcı girişi gibi yoğun saldırı alabilecek yerlere giriş denemelerini kısıtlamaya yarayan bir seçenektir. Saldırganların sitenize kullanıcı adı ve şifre ile girilen yerler için bazı yazılımlar ile deneme yanılma yöntemi ile giriş yöntemleri tespit edildiğinde engel konur. İlk 10.000 engellemeye kadar ücretsiz sonrasında her 10.000 engelleme için 0.05$ kadar ücreti vardır. Bu özelliği kullanabilmeniz için sisteme kredi kartınızı tanımlamanız gerekmektedir.
Bu tür giriş engellemeleri site üzerinden de ücretsiz eklentiler veya kodlamalar yardımıyla yapılabilir. WordPress için iThemes Security eklentisi içerisinde bu özellik mevcuttur. adlı konumuzdan detayları öğrenebilirsiniz.
CloudFlare üzerinden ayrıca aktif etmenize gerek yoktur.
#Security Level siteniz için gerekli güvenlik seviyesini belirleyebildiğiniz bölümdür. Burada seçim size kalmıştır. Medium önerilen ayardır. Siteniz saldırı altındaysa I’m under attack modu seçilmeli, saldırı geçtikten sonra bir müddet High, sonra da Medium moduna alabilirsiniz. High ayarları katı güvenlik tedbirleri uyguladığından hit düşüşü yaşamanız mümkün olduğu için uzun süreli kullanmanız tavsiye edilmez.
#Challenge Passage potansiyel bir tehdit olarak görülen bir ip adresinin ne kadar süreyle siteniz için bloklanacağını seçebileceğiniz bölümdür. Spesifik olarak bir ip adresinin sitenize zarar vereceğini düşündüğünüz durumlarda bu süreyi 16 saate kadar uzatabilirsiniz. Önerilen süre 30 dakikadır.
#IP Firewall Access Rules belirli ip adreslerini, bir ülkeyi bloklamak ya da whiteliste almak için bu kısmı kullanabilirsiniz. Bir ülkeyi blokladığınızda o ülkeye ait ip adreslerinden sitenize olan trafik engellenir. Fakat ülke engelleme sadece ücretli planlar içindir. Free planda sadece ip bloklaması yapabilirsiniz.
Sunucunuzun ip adresi otomatik olarak bu kısımda whitelist olarak tanımlı haldedir.

CloudFlare Kullanımı – IP Bloklama
#Advanced DDoS Protection ücretsiz planlarda DDoS koruması standarttır. Büyük saldırıları engelleyemez. Sürekli ve daha etkili bir koruma için ücretli planlar tercih edilmeldir.
#Firewall Events CloudFlare’in güvenlik duvarı günlükleri bu kısımda görüntülenir. Ayarlarınıza göre engellediğiniz ip adresleri kaç kere sitenize girmeye çalışmış, kaçında başarılı olmuş, durdurulmuş mu, blok süresi ne zaman bitecek gibi bilgiler buradan kontrol edilebilir.
6- Speed
CloudFlare kullanımı konusunda Speed sekmesi, sitenizin daha hızlı bir şekilde açılması için gerekli olan araçları barındıran sayfadır.
# Fakat halihazırda web siteniz için gerekli hızlandırma optimizasyonlarını yaptıysanız, sisteminizde bir cache eklentisi kurulu ise buradaki araçları off konumuna getirmenizi tavsiye ederim. Aksi halde sitenizde bozulmalar meydana gelir.
Misal WP Fastest Cache eklentisi kullanıyorsanız başlıklı yazımızda gerekli CloudFlare ayarları konusuna değinmiştik. Diğer cache eklentileri için eklentinin destek sayfalarında CloudFlare için gerekli olan ayarlamaları araştırabilirsiniz.
#Auto Minify web site kaynak kodlarınızın sıkıştırılarak ziyaretçiye sunulmasını sağlar. JavaScript, CSS ve HTML seçeneklerini işaretleyerek bu özelliği aktif edebilirsiniz.
Fakat halihazırda bir cache eklentisi kullanıyorsanız, bu işlem eklenti tarafından yapıldığı için ayrıca küçültme işlemine tabi tutulması, web sitenizde bozulmalara yol açabilir.
#Polish web sitenizde resimleri optimize ederek daha düşük boyutlarda ziyaretçilerinize sunarak hız kazanmanızı sağlar. Ücretli planlara dahildir.
#Railgun™ sitenizdeki dinamik yani önbelleğe alınmaması gereken interaktif içeriğin daha hızlı aktarılmasını sağlar. Ana sunucunuzda da bazı ayarlamalar yapmanız gerekmektedir. Ücretli planlara dahildir.
#Enable Accelerated Mobile Links Google’ın web sitelerin mobil versiyonlarının daha hızlı açılması için geliştirdiği AMP teknolojisini içerir. Sitenizdeki AMP ile oluşturulmuş içeriği önbelleğe alarak daha hızlı açılmasını sağlar. Özelliği kullanabilmeniz web sitenizde AMP standartalarında oluşturulmuş sayfaların bulunması gerekmektedir. WordPress için AMP eklentilerinden faydalanabilirsiniz.
#Mirage bağlantısı yavaş olan mobil cihazlardaki ziyaretler için ekstra hızlanma sağlar. Ücretli plana dahildir.
#Rocket Loader™ sitenizde JavaScript içeren sayfalarınız her sorguda js kütüphanesi de ziyaretçiye gönderilir. Bu özellik ile js paketleri her seferinde yüklenmesi yerine CloudFlare tarafından önbelleğe alınır. Bu şekilde yükleme hızınız arttırılması amaçlanır.
Automatic seçeneğinde sitenizde bulunan tüm js paketleri önbelleğe alınır. Manuel seçeneğin de ise önbelleğe alınacak js paketleri sizin tarafınızdan belirlenir. Bu seçenekte ayrıca js ve html kodlarınıza tanımlama yapmanız gerekmektedir.
Cache eklentisi kullanan siteler için bu özelliğin kapatılması önerilir.
#Mobile Redirect web sitenizin mobil versiyonu farklı bir url yapısına sahipse ( gibi ) mobil versiyonunuz sahip olduğu sub domaini buraya ekleyerek özellik aktif edilmelidir.
#Prefetching URLs From HTTP Headers sayfa başında bulunan dinamik haldeki sorguların her seferinde istek olara yüklenmesi yerine önbelleğe alınarak sunulmasını sağlar. Ücretli plana dahildir.
7- Caching
Sayfalarınızın ön belleğe alınarak performans artışı ve veri tasarrufu sağlayan CloudFlare kullanımı dahilindeki işlevler için gerekli ayarlamaları içeren sayfadır.
#Purge Cache CloudFlare tarafından alınan önbelleğin temizlenmesi için burası kullanılır. Page Rules sekmesinden ayarlayacağınız kurallar ile otomatik cache temizliği için süre belirlemeniz mümkün.
Burada manuel bir önbellek temizliği yapabilirsiniz.
CloudFlare içerisinde bir ayar değiştirdiğinizde ya da web sitenizdeki herhangi bir değişiklikte, bu değişikliğin ziyaretçilerinize yansımasını istiyorsanız bu bölümden cache temizliği yapmalısınız.
Purge Individual Files butonu ile belirlediğiniz bir sayfanın önbelleğini temizleyebilirsiniz. Bu butonun yanındaki küçük üçgene bastığınızda Purge Everyting seçeneğine basarak web siteniz için alınan tüm önbelleği temizlemeniz mümkün.

CloudFlare Kullanımı – Önbellek Temizliği
#Caching Level CloudFlare cache seviyesini burada belirleyebilirsiniz.
  • No Query String herhangi bir sorgu dizesi içermeyen sayfaları önbelleğe alıp sunar.
  • Ignore Query String sorgu dizesine sahip içeriği de önbelleğe alır. Bu seçenek işaretlendiğinde dinamik içeriğiniz işlemez. Mesela iletişim formlarınız çalışmayacaktır.
  • Standart kontrollü önbellekleme işlemi sunar. Bu seçeneğin işaretli olması önerilir.
#Browser Cache Expiration sitenizdeki bazı dosyaların ne kadar süreyle ziyaretçinizin tarayıcısında tutulacağını belirlediğiniz bölümdür. İçeriği sürekli değişen siteler için kısa, değişmeyen siteler için ise uzun süreler seçilmesi uygun olacaktır.
#Always Online™ bu seçenek aktif edildiğinde, eğer ana sunucunuz herhangi bir sebepten dolayı ulaşılamaz durumdaysa, ziyaretçilerinize CloudFlare’in daha önce aldığı önbellek gösterilir. Ziyaretçileriniz sitenizde gezinmeye devam edebilirler. Aktif edilmesi önerilir.
#Development Mode sitenizde yaptığınız değişiklikleri anında görebilmek için bu bölümü kullanabilirsiniz. Aktif edildiğinde önbellekleme sunumu kapatılır, verileriniz direk sunucunuzdan alınır. Tabi bu süreçte eğer yoğun bir trafiğiniz varsa sitenizde yavaşlama ve performans düşüşü olacaktır. Bu nedenle ziyaretçi yoğunluğunun az olduğu saatlerde bu işlevin kullanılması önerilir.
#Enable Query String Sort özellik aktifleştirildiğinde tüm sorguları sırayla çalıştırmak yerine sadece istenen sorgu dizeleri çalıştırılır. Özellik ücretli plana dahildir.
8- Page Rules
Sitenizin belirli bölümleri için (admin paneli, giriş sayfalarıi üye profilleri gibi) hızlandırma, güvenlik ve önbellekleme işlemleriniz özelleştirmenizi sağlayan sayfa kuralları oluşturabildiğiniz sayfadır.
Mesela burada WordPress admin paneliniz için önbelleği iptal edebilir, güvenliği maximum seviyeye çıkarabilirsiniz.
Sayfa kuralı oluşturmak için Create Page Rule butonuna basıyoruz. Açılan pencereye kural belirleyeceğimiz sayfa adresini yazıyoruz. Her kural için Add a Setting yazısına tıklıyoruz. Son olarak Save and Deploy butonuna basıyoruz.
Sayfa kuralları için örnek kullanımları yazısı içerisindeki CloudFlare Fastest Cache Ayarları başlığına göz atabilirsiniz.
# Bundan sonraki sayfalar genel olarak ücretli planlar için sunulan özel ve ekstra araçlar içermektedir. Buraya kadar anlattığımız özellikler ile yapılan CloudFlare ayarları yeterli gelecektir.
CloudFlare Kaldırma
Eğer CloudFlare servsinden memnun kalmadıysanız web sitenizi CloudFlare ağı üzerinden kolaylıkla kaldırmanız mümkün.
1-CloudFlare kaldırma işleminde önce domain yönetim panelimize giderek Nameserver adreslerini hostumuzun nameserver adresleri ile değiştiriyoruz. Hostunuzun nameserver adreslerini unuttuysanız host yöneticinizle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

CloudFlare Kaldırma – Nameserver Değiştirme
2- 24 saat içerisinde nameserver dağılma işlemi tamamlanmış olur. Genelde 10 dakika içerisinde işlem gerçekleşmiş oluyor.
Aslında nameserver değişikliğinden sonra başka bir işlem yapmanıza gerek yok. Trafiğiniz kendi sunucunuz üzerinden akacaktır. Fakat yine de sitenizi CloudFlare hesabınızdan da silmenizde fayda var.
CloudFlare hesabınıza girin. Overview sekmesinden Status: Active bölümündeki Advanced yazısına tıklayın. Alttaki Delete butonuna basın.

CloudFlare Kaldırma – Web Site Silme
CloudFlare SEO Etkisi
CloudFlare’in web sitenizin performansını arttıran bir CDN ve güvenlik hizmeti olduğunu yazının başında belirtmiştik. Bu yönleri ile CloudFlare’in SEO’ya herhangi bir anlamda olumsuz bir etkisi olduğunu söyleyemeyiz.
Tam aksine web siteniz performans konusunda yukarı yönlü bir gelişim göstereceğinden CloudFlare SEO konusunda olumlu yönde katkı sağlayacaktır.
Hatta zaman zaman CloudFlare ve Google ekipleri bir araya gelerek hızlı web siteleri için birlikte çalıştıklarını, bu yöndeki teknolojik geliştirmelerde işbirliği yaptıklarını biliyoruz. Yani CloudFlare Google tarafından da desteklenen bir servis olduğunu da söyleyebiliriz.
#CloudFlare servisinin SEO’ya yönelik olumsuz etkisi, sadece kullanıcı tarafından yanlış yapılandırmalar sonucu siteye ulaşım problemlerinde ortaya çıkabilir.
Mesela kullanıcı CloudFlare’in güvenlik duvarından Google botları bir şekilde engellemiş olabilir. Ya da cache eklentisi ile uyumsuzluktan kaynaklı site bozulmaları ulaşım problemlerine yol açabilir. Bu gibi kullanıcı kaynaklı hatalar SEO konusunda olumsuz durumlar ortaya çıkaracaktır.
Sonuç olarak kullanıcı kaynaklı hatalar dışında CloudFlare’in SEO konusunda olumsuz bir etkisi yoktur.
 
Oyla 0
Katılım
12 Nis 2019
Mesajlar
106
Alınan Beğeni
27
Ödül Puanları
28
Konum
İzmir
veya sunucu panelınızde ıp yonlendırme kısmı bulunabılır buradanda sunucu ıpnızı domaıne yonlendırebılırsınız

benım sıtem cloudflare olsun korumalı olsun dıyorsanızda asagıda bulunan ıslemlerı gerceklestırebılırsınız

CloudFlare kurulumu işlemine üyelik oluşturarak başlıyoruz. Önce adresine gidelim.
1- Ekranın sağ üst köşesindeki Sign Up butonuna tıklayıp üyelik ekranına gidiyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Üye Ol
2- Üyelik ekranında e-posta ve şifre alanlarını dolduruyoruz. Ardından Create Account butonuna tıklıyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Üyelik Ekranı
3- Üyeliğiniz hemen aktif oluyor ve sizi site ekleme sayfasına yönlendiriyor. CloudFlare kurulumu işleminde bu ilk sayfada sitenizin DNS adresleri çözümlenecek. Alttaki Add a website altındaki kutuya sitemizin adresini yazıyoruz ve ardından Scan DNS Records butonuna tıklıyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Site Ekleme
4- CloudFlare nasıl kurulur işleminde bu adımda sitenizin DNS kayıtları taranır. Bu yaklaşık 45 saniyelik bir işlemdir. İşlemin süresini ilerleme çubuğu ile takip edebilirsiniz. Süre bitiminde Continue butonuna basarak CloudFlare kurulumu işlemine devam ediyoruz.

CloudFlare Kurulumu – DNS Taraması
5- Önümüze çıkan sayfada bir liste görüyoruz. Bu listede CloudFlare DNS çözümlemesi sonucu DNS kayıtlarınız yer alıyor. Listedeki elemanların karşısında gri ve turuncu renkli bulutlar görüyoruz.
Bu bulutların anlamı şudur: Turuncu buluta sahip kayıtlar, CloudFlare sunucuları üzerinden ziyaretçilere aktarılacaktır. Gri bulutlar ise sizin sunucunuzdan direk olarak aktarılacaktır.
Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmiyor. CloudFlare zaten en uygun kayıt yollarını işaretlemiş bulunuyor. Alttaki Continue butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

CloudFlare Kurulumu – DNS Kaydı
6- CloudFlare kurulumu adımlarımızdaki sonraki sayfada CloudFlare kullanım planlarından birini seçmemiz isteniyor. Bütçe ve ihtiyaçlarınıza göre plan seçimi yapabilirsiniz. Fakat yükseltme işlemini daha sonra da yapmanız mümkün. Bu nedenle ilk etapta ücretsiz planı seçmenizi öneriyorum.
Free Website seçeneğini işaretleyerek devam ediyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Plan Seçimi
7- Bu adımda biraz dikkatli olmak gerekiyor. CloudFlare DNS ayarları bu adımda yapılıyor. CloudFlare DNS ayarlarını yapmak için alan adımızın yönetim paneline ihtiyacımız olacak.
CloudFlare DNS ayarları için kendi domainimize atanmış olan Name Server (NS) yani Ad Sunucuları adreslerini CloudFlare’in nameserver adresleri ile değiştireceğiz.

CloudFlare DNS Ayarları – Nameserver Adresleri
Domainimizin yönetim paneline gidelim. Eğer alan adınız GoDaddy’de ise domain yönetim panelinizi aşağıdaki başlığı takip ederek bulabilirsiniz.
Domain yönetim panelinizdeki DNS Yönetimi >> Nameserver Yönetimi (veya isim sunucuları yönetimi) yolunu izleyerek NS1 (İsim sunucusu 1) ve NS2 (İsim sunucusu 2) kutularındaki adresleri silerek CloudFlare sayfasındaki Change Nameserver to: başlığı altındaki adresleri yazıp kaydedin.
NOT 1: Domain yönetim panelleri firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki görseller GüzelHost ve Veridyen firmalarına ait yönetim panelleridir. ( Bkz: )
NOT 2: Görseldeki CloudFlare’in vermiş olduğu nameserver adresleri ile size verilen adresler farklı olacaktır. Bu nedenle 6. adımdan sonra açılan Change Your Nameservers adlı sayfadan size verilen NS adreslerini kullanınız. Görseldeki NS adresleri örnektir.

CloudFlare DNS Ayarları – İsim Sunucuları Değiştirme (GüzelHost)


CloudFlare DNS Ayarları – İsim Sunucuları Değiştirme (Veridyen)
GoDaddy Name Server Değişimi İçin:
GoDaddy hesabımıza girdikten sonra Ürünlerim sayfasına gidiyoruz. Alan Adları bölümünde domainimizin karşısındaki DNS butonuna basıyoruz.

CloudFlare DNS Ayarları – GoDaddy DNS
Açılan sayfadaki Ad Sunucuları bölümündeki Değiştir butonuna basıyoruz. Yeni ad sunucusu türünüzü seçin seçeneğinden Özel seçeneğini işaretliyoruz. Alt kısma iki adet kutu açılıyor. Bu iki kutuya CloudFlare’in bize vermiş olduğu nameserver adreslerini giriyoruz. Ardından Kaydet butonuna basıyoruz.

CloudFlare DNS Ayarları – GoDaddy NS Değiştirme
8- Domain yönetim panelinden nameserver kayıtlarını gerçekleştirdiysek CloudFlare Change Your Nameservers sayfasına geri dönüyoruz. Continue butonuna basıp devam ediyoruz.

CloudFlare Kurulumu – Namservers
9- CloudFlare kurulumu işlemimiz bitti sayılır. Bundan sonra NS adreslerinin dağılmasını bekleyeceğiz. Bu süre 5-10 dakika da olabilir, 1 saat de olabilir, 1 gün de olabilir. En fazla 1 gün içerisinde bu dağılma işlemi tamamlanmış oluyor. Fakat genelde 10 dakika içerisinde dağılma işlemi gerçekleşiyor.
Karşınıza çıkan sayfada alan adınızın bulunduğu kutu gri renklidir. Nameserver kayıt dağılma işlemi tamamlandığında bu kutu yeşil olacak ve bir tik işareti belirecek. Arada sayfayı yenileyerek durumu takip edebilirsiniz. Kayıt tamamlandığında zaten mail adresinize bildirim geliyor.
Eğer 24 saat içerisinde alan adınız yeşil olmazsa bir problem var demektir. Kurulumu baştan deneyin ya da adresinden CloudFlare ile iletişime geçin.

CloudFlare Kurulumu – Pasif / Aktif
ÖNEMLİ NOT:Eğer CloudFlare kurulumu işleminden sonra sitenize SSL kurulumu yapacak olursanız siteniz yönlendirme hatası verebilir. Bunu çözmek için CloudFlare panelinizdeki Cyrpto sekmesine gidip SSL kısmındaki seçeneklerden Full ya da Full (strict) seçeneğini seçtikten sonra Caching sekmesine giderek Purge Cache bölümündeki mavi butona basıp, Purge Everything seçerek cache temizliği yapın. Sorun devam ediyorsa aşağıdaki CloudFlare ayarları başlığı altındaki 4- Crypto altbaşlığına göz atınız.
CloudFlare Ayarları
CloudFlare nasıl kurulur, CloudFlare siteye nasıl bağlanır öğrendik. Şimdi gelelim sitenizin tam performanslı çalışabilmesi için gerekli olan CloudFlare ayarları adımlarına.
CloudFlare ayarları hakkında şunu belirtmek isterim. Her sitenin yapısı farklıdır. Bu nedenle CloudFlare ayarları konusunda, sitenin altyapısına ve optimizasyonlarına bağlı olarak bazı ayarlar değişiklik gösterecektir.
Mesela başlıklı yazımızda WordPress altyapılı ve eklentisi kullanan bir site için ideal CloudFlare ayarları konusunu detaylandırmıştık.
Fakat WordPress altyapılı olup da herhangi bir cache eklentisi kullanmayan siteler için bu yazıda tavsiye ettiğimiz ayarlar performans konusunda eksik kalacaktır.
Bu nedenle ideal CloudFlare ayarları nasıl olmalıdır anlatmak yerine hangi ayarın ne işe yaradığını elimden geldiğince değinmeye çalıştım. Böylece okurlarımız kendi siteleri için ideal ayarları kendileri bulabilirler.
CloudFlare ayarları için yönetim sayfamızdaki sekmeleri tek te inceleyelim.
1- Overview
Bu sayfada sitenizin genel durumunu görebilirsiniz. Site isminizin içinde bulunduğu kutu yeşil ise, sitenizin CloudFlare üzerinden işlediğini ve herhangi bir problemin olmadığını anlayabilirsiniz.
#Status: Burada sitenizin o anki durumu gösterilir. Karşısında bulunan Quick Actions seçenekleri:
  • Under Attack Mode: Sitenizin saldırı altında olduğunu düşünüyorsanız, bu modu seçerek sitenizi saldırı moduna alabilirsiniz. Bu mod aktif edildiğinde, ziyaretçilerinizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılar. Ziyaretçileriniz 5 saniye kadar bekletildikten sonra sitenize yönlendirilir. Bu süre zarfında CloudFlare kendi veritabanını kullanarak gelen trafiğin bir tehlike arz edip etmediğini denetler. Gelen trafikte bir problem yoksa sitenize yönlendirir. Eğer tehlikeli bir trafikse ip bloklama yaparak sitenize girmenizi engeller. Bu şekilde saldırı nedeniyle siteniz kesintiye uğramamış olur. Saldırı bittiği zaman bu modu Disable butonu ile kapatabilirsiniz.

CloudFlare Ayarları – Under Attack Mode
  • Development Mode: Bu mod sitenizin geçici olarak CloudFlare önbellek gösterimini devre dışı bırakır. Bu şekilde sitenizde yapacağınız değişiklikleri önbelleğe takılmadan anında görebilirsiniz. Daha sonra Disable butonuna basarak normal işleyişe devam edebilirsiniz.
Status bölümündeki Advanced seçenekleri:

CloudFlare Ayarları – Status Advanced Seçenekleri
  • Pause Website: Sitenizi geçici olarak CloudFlare ile ilişkisini keser. Trafiğiniz yine CloudFlare DNS üzerinden geçer fakat verileriniz herhangi bir işleme tabi tutulmadan direk kendi sunucunuzdan çekilir. Bu modda iken CDN, cache, veri sıkıştırma, güvenlik gibi CloudFlare işlemleri durdurulur.
  • Delete Website: CloudFlare kaldırma işlemi bu butonla yapılır. Siteniz için artık CloudFlare kullanmak istemiyorsanız sitenizi buradan silebilirsiniz. Fakat sildikten sonra Nameserver adreslerinizi kendi hostunuzun namesever adresleri ile değiştirmeyi unutmayın. Konunun detaylarına yazının devamında değineceğim.
#Domain Summary: Bu bölümde yer alan ayarların detaylarına yazının devamında değineceğim. Bu bölüm bazı kritik ayarlara kısayoldan ulaşmanızı sağlar. Eğer lazım olursa bölge kimliği, api key gibi bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz.
#Subscription: Kullandığınız paket değişikliklerini buradaki Change Plan butonuna basarak yapabilirsiniz. (Ücretli planlara geçiş vs.)
2- Analytics
NOT: Bu bölüm CloudFlare kurulumu işleminde 24 saat sonra işlemeye başlar.
Analytics bölümünden site trafiğinizi takip edebilirsiniz. Tekil ve çoğul ziyaretçilerinizi, veri trafiği verilerinizi, kötü niyetli trafiğinizi, ülkelere göre normal ziyaretçi ve kötü niyetli trafiği, CloudFlare tarafından durdurulan saldırıları, CloudFlare’in sağladığı veri tasarrufu ve host performans yüzdelerini gibi verilere buradan ulaşabilirsiniz.
Grafikler ile görsel olarak desteklenmiş Analytics bölümünü takip ederek ihtiyacınız olan CloudFlare ayarları yapma şansınız bulunuyor. Mesela haritada kırmızı olarak belirlenen alanlara bakarak kötü niyetli trafiğinizin hangi bölgelerden geldiğini tespit edere o ülkeye ip bloklama işlemi uygulayabilirsiniz.
#Web Traffic
Hemen sağındaki Last 24 Hours butonunu kullanarak trafik bilgilerinizi günlük, haftalık ve aylık olarak görüntelyebilirsiniz.
Requests sekmesi siteniza yapılan toplam isteklerdir. Botundan ziyaretçisine kadar her türlü trafik sayılır. Bir nevi çoğul ziyaretçi bilgileriniz burada görüntülenir.
Bandwidth trafik verilerinizdir. Sitenizden çıkan önbellekli ve önbelleksiz verilerinizi buradan takip edebilirsiniz.
Unique Visitors tekil ziyaretçi verilerinizdir.
Threats tehdit olarak algılanıp durdurulan trafik verileridir. Hangi günlerde veya saatlerde daha çok saldırı aldığınızı buradan takip edebilirsiniz.
#Rate Limiting 429 kodlu bir hız sınırlama işlemidir. Tek bir ziyaretçinin belirli bir sürede sunucunuza yaptığı aşırı istekleri 429 hata kodu göstererek sınırlar. Mesela bir ziyaretçiniz 1 saniye gibi kısa bir sürede sitenizde 20 tane resim açmaya çalışırsa (bot, yazılımlar vs gibi araçlarla) bu istekler sınırlandırılır. Bu şekilde sunucu performansınız artar, güvenliğiniz sağlanmış olur. İşte bu alanda sınırlandırılmış ve sınırlamayı aşan isteklerin istatistiklerini görebilirsiniz.
#DNS Traffic DNS sorgu hacmini gösteren bir grafik ekranıdır. Burada NOERROR ile gösterimler sorgularda bir problem olmadığını gösterir. NXDOMAIN verilerinde artış varsa ya sitenizde 404 hatası veren bir çok sayfanız vardır ya da saldırganlar DNS üzerinden sistem kaynaklarınızı tüketerek sitenizi kilitlemeye çalışıyor demektidr.
#Geography trafiğinizi harita üzerinden bölgesel olarak takip etmenizi sağlayan bir bölümdür. Thread Scores ekranında sitenize yoğunlukla gelen tehditleri bölgesel olarak gösterir. Tehditler kırmızının tonları olarak haritada yer alır. Türkiye için genelde Amerika ve Rusya bölgeleri kırmızıya boyanır. Web sitelerine yapılan saldırılar ya da spam botlar bu bölgelerden geldiği için normal bir durumdur.
#Performance sitenizin CloudFlare sayesinde ne kadar performanslı çalıştığını gösteren bir bölümdür.
Fewer Servers Needed sunucunuzun işlem gücünden CloudFlare sayesinde ne kadar tasarruf yapıldığını gösterir. Mesela burada yüzde oranı 40 ise, sunucunuz CloudFlare sayesinde %40 oranında daha az işlem yapmış demektir.
Bandwidth Saved trafiğinizin ne kadarının CloudFlare tarafından karşılandığı bilgisini gösteren bölümdür. Mesela yüzde oranının 50 olması, toplam trafiğinizin %50’sinin direk CloudFlare önbelleğindeki dosyaları almış demektir. Diğer %50 trafiğinizde kendi sunucunuzdaki dosyaları almıştır. Böylece mesela 100 gb’lık veri trafiğinizin 50 gb’ı CloudFlare tarafından karşılanmış demektir.
Content Type Breakdown ziyaretçilerinize isteğe göre en çok hangi tür dosyaların gönderildiği bilgisidir. CloudFlare önbelleğindeki hangi dosyanın hangi miktarda veri olarak aktarıldığı bilgileri yüzde olarak gösterilir.
#Security güvenlik bilgisidir.
Total Threats Stopped CloudFlare güvenlik duvarının kaç tehdidi bertaraf ettiği, kaç kötü niyetli trafiğin sitenize girmesine izin vermediği bilgisidir.
Traffic Served Over SSL sitenizde SSL kullanıyorsanız, toplam trafiğin ne kadarının bu protokole uyduğu bilgisidir.
Types of Threats Mitigated CloudFlare’in türlerine göre durdurduğu ya da karşılaştığı tehditleri gösteren bölümdür. Kötü tarayıcı, tehdit olarak işaretlenmiş ip, bot, DDoS saldırısı gibi tehditler burada yüzde olarak gösterilir.
3- DNS
CloudFlare kullanımı konusunda sitenize ait DNS kayıtlarını CloudFlare DNS’si üzerinden dağılımlarını sağlayabileceğiniz bölümdür. CloudFlare kurulum işleminde ziyaretçilerinize ulaşacak kayıtlar zaten CloudFlare üzerine alınmıştı. Siz isterseniz host yönetim paneliniz (cpanel, plesk vs.), mail hesabınız gibi ziyaretçinize ulaşmayan bölümleri de CloudFlare’e bağlayabilirsiniz.
Fakat bu işlem hem gereksiz hem de acemiler için biraz karışık bir işlem olduğu için bu sayfada herhangi bir değişiklik yapmanızı önermiyorum. Eğer illa ki burada bir değişiklik yapmak lazım geliyorsa, profesyonel birinden destek almanızı tavsiye ederim.
4- Crypto
CloudFlare kullanımı işleminde sitenizin SSL sertifikalarını yöneteceğiniz sayfadır. Sitenizin SSL sertifikası varsa buradan bir kaç ayar yapmanız gerekiyor. SSL sertifikanız yoksa CloudFlare’in sunduğu ücretsiz SSL sertifikasını kullanabilirsiniz.
#SSL bölümündeki seçeneklerle protokolün sağlıklı çalışmasını sağlayabiliyoruz.
  • Off: SSL sertifikanız yoksa, kullanmak istemiyorsanız seçin.
  • Flexible: CloudFlare’in ücretsiz SSL sertifikasını kullanmak için bu seçeneği seçin. Günümüzde hemen her sunucu ücretsiz SSL sağladığı için bunu kullanmanıza gerek yok.
  • Full: Sitenizde SSL kurulu ise bu seçeneği seçin. Eğer SSL kurulumunu CloudFlare kurulumundan sonra yaptıysanız bu ayar işaretlenmediğinden siteniz yönlendirme hatası vermesi olasıdır. Bu hatayı bu şekilde çözebilirsiniz. WordPress için SSL kurulumu hakkında daha detaylı bilgiyi adlı konumuzda bulabilirsiniz.
  • Full (strict): SSL protokolünde daha katı bir tutum sergiler. Normal http isteklerini https kullanmaya zorlar. Özellikle e-ticaret siteleri için bu seçenek tavsiye edilir. ( )
#Edge Certificates CloudFlare’in sunduğu özel SSL sertifikalarının satın alınabildiği ya da yüklenebildiği alandır. Ücretli planlara dahildir.
#Custom Hostnames alan adınıza CNAME kaydı yapmış özel SSL şirketlerinin ana makine adlarını ve SSL sertifikalarını yönetebileceğiniz bölümdür. Ücretli planlara dahildir.
#Origin Certificates CloudFlare tarafından imzalanmış TLS sertifikaları oluşturmanızı sağlayan bölümdür. Teknik bilgi ister. Normal kullanıcı için gereksizdir.
#Always use HTTPS sitenizde SSL kurulu ise, http üzerinden gelen istekleri https’li versiyona yönlendirmenizi sağlayan bir ayardır. Aktif edebilirsiniz. Sitenizde yönlendirme hatası oluşursa kapatın.
#HTTP Strict Transport Security (HSTS) özet olarak https dışındaki istekleri https’ye zorlayarak bu isteklerin işlem yapmasına asla izin vermeyen bir bir güvenlik önlemidir. Aktif edilebilir fakat güvenlik protokolü desteklemeyen tarayıcılarda siteniz açılmayacaktır. Ayrıca sitenizde kullandığınız SSL kurulumu olmayan bazı reklam bannerleri da sitenizde görüntülenmeyebilir.
#Authenticated Origin Pulls SSL protokolü tarafından kimliği doğrulanmamış isteklerin sitenize girmesini engelleyen bir işlevdir. Fakat Apache ve nginx sunucuları için ayrıca bir yapılandırma gerektiği için aktif edilmesini önermiyorum.
#Opportunistic Encryption SSL sertifikası kullanmadan da sitenizin https olarak açılabilmesini sağlayan bir işlevdir. SSL sertifikası olmayan kullanıcılar da aktif edebilir. SEO açısından tehlikeli olabilir.
#TLS 1.3 henüz yeni bir güvenlik işlevi olduğu için detayları hakkında bir bilgim yok. Eğer sitenizde yönlendirme hatası varsa Enable+ORTT olarak seçmeniz önerilmekte.
#Require Modern TLS daha yeni TLS protokolleri kullanmanızı sağlar. Ücretli plana tabidir.
#Automatic HTTPS Rewrites web sitenizin HTTPS ile sunulabilen tüm kaynaklar veya bağlantılar için http versiyonlarını https olarak değiştirerek karışık içeriği düzeltmeye yardımcı olur. SSL kurduktan sonra sitenizde yönlendirme hatası alırsanız bu seçeneği aktif edin.
5- Firewall
CludFlare’in sunduğu güvenlik duvarı ayarlarını yönetebileceğiniz sayfadır.
#Rate Limiting genelde site yönetim paneli, kullanıcı girişi gibi yoğun saldırı alabilecek yerlere giriş denemelerini kısıtlamaya yarayan bir seçenektir. Saldırganların sitenize kullanıcı adı ve şifre ile girilen yerler için bazı yazılımlar ile deneme yanılma yöntemi ile giriş yöntemleri tespit edildiğinde engel konur. İlk 10.000 engellemeye kadar ücretsiz sonrasında her 10.000 engelleme için 0.05$ kadar ücreti vardır. Bu özelliği kullanabilmeniz için sisteme kredi kartınızı tanımlamanız gerekmektedir.
Bu tür giriş engellemeleri site üzerinden de ücretsiz eklentiler veya kodlamalar yardımıyla yapılabilir. WordPress için iThemes Security eklentisi içerisinde bu özellik mevcuttur. adlı konumuzdan detayları öğrenebilirsiniz.
CloudFlare üzerinden ayrıca aktif etmenize gerek yoktur.
#Security Level siteniz için gerekli güvenlik seviyesini belirleyebildiğiniz bölümdür. Burada seçim size kalmıştır. Medium önerilen ayardır. Siteniz saldırı altındaysa I’m under attack modu seçilmeli, saldırı geçtikten sonra bir müddet High, sonra da Medium moduna alabilirsiniz. High ayarları katı güvenlik tedbirleri uyguladığından hit düşüşü yaşamanız mümkün olduğu için uzun süreli kullanmanız tavsiye edilmez.
#Challenge Passage potansiyel bir tehdit olarak görülen bir ip adresinin ne kadar süreyle siteniz için bloklanacağını seçebileceğiniz bölümdür. Spesifik olarak bir ip adresinin sitenize zarar vereceğini düşündüğünüz durumlarda bu süreyi 16 saate kadar uzatabilirsiniz. Önerilen süre 30 dakikadır.
#IP Firewall Access Rules belirli ip adreslerini, bir ülkeyi bloklamak ya da whiteliste almak için bu kısmı kullanabilirsiniz. Bir ülkeyi blokladığınızda o ülkeye ait ip adreslerinden sitenize olan trafik engellenir. Fakat ülke engelleme sadece ücretli planlar içindir. Free planda sadece ip bloklaması yapabilirsiniz.
Sunucunuzun ip adresi otomatik olarak bu kısımda whitelist olarak tanımlı haldedir.

CloudFlare Kullanımı – IP Bloklama
#Advanced DDoS Protection ücretsiz planlarda DDoS koruması standarttır. Büyük saldırıları engelleyemez. Sürekli ve daha etkili bir koruma için ücretli planlar tercih edilmeldir.
#Firewall Events CloudFlare’in güvenlik duvarı günlükleri bu kısımda görüntülenir. Ayarlarınıza göre engellediğiniz ip adresleri kaç kere sitenize girmeye çalışmış, kaçında başarılı olmuş, durdurulmuş mu, blok süresi ne zaman bitecek gibi bilgiler buradan kontrol edilebilir.
6- Speed
CloudFlare kullanımı konusunda Speed sekmesi, sitenizin daha hızlı bir şekilde açılması için gerekli olan araçları barındıran sayfadır.
# Fakat halihazırda web siteniz için gerekli hızlandırma optimizasyonlarını yaptıysanız, sisteminizde bir cache eklentisi kurulu ise buradaki araçları off konumuna getirmenizi tavsiye ederim. Aksi halde sitenizde bozulmalar meydana gelir.
Misal WP Fastest Cache eklentisi kullanıyorsanız başlıklı yazımızda gerekli CloudFlare ayarları konusuna değinmiştik. Diğer cache eklentileri için eklentinin destek sayfalarında CloudFlare için gerekli olan ayarlamaları araştırabilirsiniz.
#Auto Minify web site kaynak kodlarınızın sıkıştırılarak ziyaretçiye sunulmasını sağlar. JavaScript, CSS ve HTML seçeneklerini işaretleyerek bu özelliği aktif edebilirsiniz.
Fakat halihazırda bir cache eklentisi kullanıyorsanız, bu işlem eklenti tarafından yapıldığı için ayrıca küçültme işlemine tabi tutulması, web sitenizde bozulmalara yol açabilir.
#Polish web sitenizde resimleri optimize ederek daha düşük boyutlarda ziyaretçilerinize sunarak hız kazanmanızı sağlar. Ücretli planlara dahildir.
#Railgun™ sitenizdeki dinamik yani önbelleğe alınmaması gereken interaktif içeriğin daha hızlı aktarılmasını sağlar. Ana sunucunuzda da bazı ayarlamalar yapmanız gerekmektedir. Ücretli planlara dahildir.
#Enable Accelerated Mobile Links Google’ın web sitelerin mobil versiyonlarının daha hızlı açılması için geliştirdiği AMP teknolojisini içerir. Sitenizdeki AMP ile oluşturulmuş içeriği önbelleğe alarak daha hızlı açılmasını sağlar. Özelliği kullanabilmeniz web sitenizde AMP standartalarında oluşturulmuş sayfaların bulunması gerekmektedir. WordPress için AMP eklentilerinden faydalanabilirsiniz.
#Mirage bağlantısı yavaş olan mobil cihazlardaki ziyaretler için ekstra hızlanma sağlar. Ücretli plana dahildir.
#Rocket Loader™ sitenizde JavaScript içeren sayfalarınız her sorguda js kütüphanesi de ziyaretçiye gönderilir. Bu özellik ile js paketleri her seferinde yüklenmesi yerine CloudFlare tarafından önbelleğe alınır. Bu şekilde yükleme hızınız arttırılması amaçlanır.
Automatic seçeneğinde sitenizde bulunan tüm js paketleri önbelleğe alınır. Manuel seçeneğin de ise önbelleğe alınacak js paketleri sizin tarafınızdan belirlenir. Bu seçenekte ayrıca js ve html kodlarınıza tanımlama yapmanız gerekmektedir.
Cache eklentisi kullanan siteler için bu özelliğin kapatılması önerilir.
#Mobile Redirect web sitenizin mobil versiyonu farklı bir url yapısına sahipse ( gibi ) mobil versiyonunuz sahip olduğu sub domaini buraya ekleyerek özellik aktif edilmelidir.
#Prefetching URLs From HTTP Headers sayfa başında bulunan dinamik haldeki sorguların her seferinde istek olara yüklenmesi yerine önbelleğe alınarak sunulmasını sağlar. Ücretli plana dahildir.
7- Caching
Sayfalarınızın ön belleğe alınarak performans artışı ve veri tasarrufu sağlayan CloudFlare kullanımı dahilindeki işlevler için gerekli ayarlamaları içeren sayfadır.
#Purge Cache CloudFlare tarafından alınan önbelleğin temizlenmesi için burası kullanılır. Page Rules sekmesinden ayarlayacağınız kurallar ile otomatik cache temizliği için süre belirlemeniz mümkün.
Burada manuel bir önbellek temizliği yapabilirsiniz.
CloudFlare içerisinde bir ayar değiştirdiğinizde ya da web sitenizdeki herhangi bir değişiklikte, bu değişikliğin ziyaretçilerinize yansımasını istiyorsanız bu bölümden cache temizliği yapmalısınız.
Purge Individual Files butonu ile belirlediğiniz bir sayfanın önbelleğini temizleyebilirsiniz. Bu butonun yanındaki küçük üçgene bastığınızda Purge Everyting seçeneğine basarak web siteniz için alınan tüm önbelleği temizlemeniz mümkün.

CloudFlare Kullanımı – Önbellek Temizliği
#Caching Level CloudFlare cache seviyesini burada belirleyebilirsiniz.
  • No Query String herhangi bir sorgu dizesi içermeyen sayfaları önbelleğe alıp sunar.
  • Ignore Query String sorgu dizesine sahip içeriği de önbelleğe alır. Bu seçenek işaretlendiğinde dinamik içeriğiniz işlemez. Mesela iletişim formlarınız çalışmayacaktır.
  • Standart kontrollü önbellekleme işlemi sunar. Bu seçeneğin işaretli olması önerilir.
#Browser Cache Expiration sitenizdeki bazı dosyaların ne kadar süreyle ziyaretçinizin tarayıcısında tutulacağını belirlediğiniz bölümdür. İçeriği sürekli değişen siteler için kısa, değişmeyen siteler için ise uzun süreler seçilmesi uygun olacaktır.
#Always Online™ bu seçenek aktif edildiğinde, eğer ana sunucunuz herhangi bir sebepten dolayı ulaşılamaz durumdaysa, ziyaretçilerinize CloudFlare’in daha önce aldığı önbellek gösterilir. Ziyaretçileriniz sitenizde gezinmeye devam edebilirler. Aktif edilmesi önerilir.
#Development Mode sitenizde yaptığınız değişiklikleri anında görebilmek için bu bölümü kullanabilirsiniz. Aktif edildiğinde önbellekleme sunumu kapatılır, verileriniz direk sunucunuzdan alınır. Tabi bu süreçte eğer yoğun bir trafiğiniz varsa sitenizde yavaşlama ve performans düşüşü olacaktır. Bu nedenle ziyaretçi yoğunluğunun az olduğu saatlerde bu işlevin kullanılması önerilir.
#Enable Query String Sort özellik aktifleştirildiğinde tüm sorguları sırayla çalıştırmak yerine sadece istenen sorgu dizeleri çalıştırılır. Özellik ücretli plana dahildir.
8- Page Rules
Sitenizin belirli bölümleri için (admin paneli, giriş sayfalarıi üye profilleri gibi) hızlandırma, güvenlik ve önbellekleme işlemleriniz özelleştirmenizi sağlayan sayfa kuralları oluşturabildiğiniz sayfadır.
Mesela burada WordPress admin paneliniz için önbelleği iptal edebilir, güvenliği maximum seviyeye çıkarabilirsiniz.
Sayfa kuralı oluşturmak için Create Page Rule butonuna basıyoruz. Açılan pencereye kural belirleyeceğimiz sayfa adresini yazıyoruz. Her kural için Add a Setting yazısına tıklıyoruz. Son olarak Save and Deploy butonuna basıyoruz.
Sayfa kuralları için örnek kullanımları yazısı içerisindeki CloudFlare Fastest Cache Ayarları başlığına göz atabilirsiniz.
# Bundan sonraki sayfalar genel olarak ücretli planlar için sunulan özel ve ekstra araçlar içermektedir. Buraya kadar anlattığımız özellikler ile yapılan CloudFlare ayarları yeterli gelecektir.
CloudFlare Kaldırma
Eğer CloudFlare servsinden memnun kalmadıysanız web sitenizi CloudFlare ağı üzerinden kolaylıkla kaldırmanız mümkün.
1-CloudFlare kaldırma işleminde önce domain yönetim panelimize giderek Nameserver adreslerini hostumuzun nameserver adresleri ile değiştiriyoruz. Hostunuzun nameserver adreslerini unuttuysanız host yöneticinizle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

CloudFlare Kaldırma – Nameserver Değiştirme
2- 24 saat içerisinde nameserver dağılma işlemi tamamlanmış olur. Genelde 10 dakika içerisinde işlem gerçekleşmiş oluyor.
Aslında nameserver değişikliğinden sonra başka bir işlem yapmanıza gerek yok. Trafiğiniz kendi sunucunuz üzerinden akacaktır. Fakat yine de sitenizi CloudFlare hesabınızdan da silmenizde fayda var.
CloudFlare hesabınıza girin. Overview sekmesinden Status: Active bölümündeki Advanced yazısına tıklayın. Alttaki Delete butonuna basın.

CloudFlare Kaldırma – Web Site Silme
CloudFlare SEO Etkisi
CloudFlare’in web sitenizin performansını arttıran bir CDN ve güvenlik hizmeti olduğunu yazının başında belirtmiştik. Bu yönleri ile CloudFlare’in SEO’ya herhangi bir anlamda olumsuz bir etkisi olduğunu söyleyemeyiz.
Tam aksine web siteniz performans konusunda yukarı yönlü bir gelişim göstereceğinden CloudFlare SEO konusunda olumlu yönde katkı sağlayacaktır.
Hatta zaman zaman CloudFlare ve Google ekipleri bir araya gelerek hızlı web siteleri için birlikte çalıştıklarını, bu yöndeki teknolojik geliştirmelerde işbirliği yaptıklarını biliyoruz. Yani CloudFlare Google tarafından da desteklenen bir servis olduğunu da söyleyebiliriz.
#CloudFlare servisinin SEO’ya yönelik olumsuz etkisi, sadece kullanıcı tarafından yanlış yapılandırmalar sonucu siteye ulaşım problemlerinde ortaya çıkabilir.
Mesela kullanıcı CloudFlare’in güvenlik duvarından Google botları bir şekilde engellemiş olabilir. Ya da cache eklentisi ile uyumsuzluktan kaynaklı site bozulmaları ulaşım problemlerine yol açabilir. Bu gibi kullanıcı kaynaklı hatalar SEO konusunda olumsuz durumlar ortaya çıkaracaktır.
Sonuç olarak kullanıcı kaynaklı hatalar dışında CloudFlare’in SEO konusunda olumsuz bir etkisi yoktur.
Teşekkür ederim detaylı bilginlendirme için.
 
Oyla 0
AdBlock Detected

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım.