vSRO Çözüldü İlk prosedürümü yazdım! Beni eleştirir misiniz? (vSroPlus)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan resone
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

resone

.
Aktiflik: 8%
Lord 1 Mesaj
Thread owner
Merhaba, yaklaşık 3 aydır tablolarla ilgileniyorum. Yeni yeni prosedür yazma denemelerine başladım. Henüz çok çok yeniyim, mümkün olduğunca yapay zeka kullanmadan, kendimce prosedür oluşturmaya çalışıyorum mantığını öğrenebilmek için. Prosedürümü inceleyip beni eleştirir misiniz lütfen?
Denediğim kadarıyla, prosedür bu haliyle normal bir şekilde çalışıyor.
Prosedürün amacı: Medusa kesildiği zaman eğer oyuncu partideyse, aynı Region'da bulunan tüm parti üyelerine ödül ver, değilse yalnızca oyuncuya
NOT: vSroPlus'ın içinde MaxiGuard'taki gibi BridgeCommand komutu bulamadım. Belki ben görmemişimdir fakat, bu sebeple cursor kullanarak yazdım.

SQL:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da üye ol.

Hocam öncelikle eline sağlık ilk dikkatimi çeken IF (@RankPoints > 0) kısmı burası önce eğer kesilen unqiuenin rank point tablosunda kaydı yoksa burası sorun çıkarabilir önce tabloda kayıt varmı yok mu diye kontrol edip ona göre IF bloğunu başlatman daha sağlıklı olur çünkü eğer 0 yada hiç kayıt yoksa sorun çıkarır, birde bundan sonrasıda dahil Her zaman INSERT yaparken tablonun kolonlarını ve hangi kolona hangi girdinin gideceğini belirtirsen olur ya tablo yapısı değişir yada farklı bir tabloya geçersin daha sağlıklı ve güvenli olur

Oyla 0
Thread owner
Hocam öncelikle eline sağlık ilk dikkatimi çeken IF (@RankPoints > 0) kısmı burası önce eğer kesilen unqiuenin rank point tablosunda kaydı yoksa burası sorun çıkarabilir önce tabloda kayıt varmı yok mu diye kontrol edip ona göre IF bloğunu başlatman daha sağlıklı olur çünkü eğer 0 yada hiç kayıt yoksa sorun çıkarır, birde bundan sonrasıda dahil Her zaman INSERT yaparken tablonun kolonlarını ve hangi kolona hangi girdinin gideceğini belirtirsen olur ya tablo yapısı değişir yada farklı bir tabloya geçersin daha sağlıklı ve güvenli olur
Çok teşekkür ederim hocam. Bu _RankingUniquePoints vSroPlus'ın içinde olduğu için ona hiç dokunmadım açıkçası. Şimdi tabloyu kontrol ettiğim zaman da herhangi bir ekleme olmadığını da gördüm. Unique kessemde puan vermiyor. Galiba öncesinde Unique puanlarını belirleyip kayıt eklemem gerekiyor

Oyla 0
Hocam merhaba öncelikle girişimin ve öğrenme arzun gayet takdire değer bir olay. Lakin ne yapay zekayı kullanmaktan kaç ne de öğrenmekten. Bu işin en verimli olduğu kısmı şu şekilde, kendin bir kısma kadar yazıp kodu çalıştır, sonrasında yapay zekaya at. Yapay zeka ile eksiklerini gidermesini kodları tek tek açıklayarak onunla istişare etmeni işin sonunda o procedürü devasa bir yapıya bile çevirebilirsin log sistemleri ıvır zıvır...

Yine de @Xaint hocamın dedikleri haklı ancak onun haricinde ;

Kod:
en sonda ödül işlemlerinde sadece anlaman için söylüyorum birinde vPlus.._Char_AddSilkLive yani veritabanının da belirtmişken diğerinde bahsetmemişsin. vPlus içerisinde olduğun için hata vermez ama olası bir değişiklikte problem olabilir. vSroPlus'ın yapısını çok bilmiyorum bu nedenle teferruatlı yardımcı olamadım lakin, şuan da üstün körü bu kadar destek olabildim tabloları ve yapıya tam girmeden biraz da uyku var :)

Oyla 0
Thread owner
Hocam merhaba öncelikle girişimin ve öğrenme arzun gayet takdire değer bir olay. Lakin ne yapay zekayı kullanmaktan kaç ne de öğrenmekten. Bu işin en verimli olduğu kısmı şu şekilde, kendin bir kısma kadar yazıp kodu çalıştır, sonrasında yapay zekaya at. Yapay zeka ile eksiklerini gidermesini kodları tek tek açıklayarak onunla istişare etmeni işin sonunda o procedürü devasa bir yapıya bile çevirebilirsin log sistemleri ıvır zıvır...

Yine de @Xaint hocamın dedikleri haklı ancak onun haricinde ;

Kod:
en sonda ödül işlemlerinde sadece anlaman için söylüyorum birinde vPlus.._Char_AddSilkLive yani veritabanının da belirtmişken diğerinde bahsetmemişsin. vPlus içerisinde olduğun için hata vermez ama olası bir değişiklikte problem olabilir. vSroPlus'ın yapısını çok bilmiyorum bu nedenle teferruatlı yardımcı olamadım lakin, şuan da üstün körü bu kadar destek olabildim tabloları ve yapıya tam girmeden biraz da uyku var :)
Değerli tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim hocam. Söylediğiniz hatalarımı düzelttim. Yapay zekayı mümkün olduğunca kullanmama amacım öncelikle prosedürleri okuyabilme kabiliyeti kazanmak ve tablolar arasındaki bağlantıyı, neyi, nerede kullanabileceğimi öğrenebilmek. vsroplus'a dair çok fazla paylaşım olmadığı için genellikle maxiguard prosedürlerine bakıp, bunu vplus'ta nasıl yapabilirim diye bakıyorum. Dediğiniz gibi genellikle yapay zekayı anlamadığım prosedürleri anlayabilmek için kullanıyorum.

Oyla 0
Değerli tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim hocam. Söylediğiniz hatalarımı düzelttim. Yapay zekayı mümkün olduğunca kullanmama amacım öncelikle prosedürleri okuyabilme kabiliyeti kazanmak ve tablolar arasındaki bağlantıyı, neyi, nerede kullanabileceğimi öğrenebilmek. vsroplus'a dair çok fazla paylaşım olmadığı için genellikle maxiguard prosedürlerine bakıp, bunu vplus'ta nasıl yapabilirim diye bakıyorum. Dediğiniz gibi genellikle yapay zekayı anlamadığım prosedürleri anlayabilmek için kullanıyorum.
Aslında olay birazda yapay zekada bitebilir yeni başlayınca @burkeyy hocamın dediği gibi kendin bir yere kadar gelip yapay zekadan destek alırsan biraz zaman geçirdiğinde okumayıda yazmayıda zaten zaman geçirerek çözüyorsun bende tamamen kaçmanı önermem , çünkü bir çok varyasyonu var ve nasıl alışırsan öyle gidiyor gibi

Oyla 0
Thread owner
Aslında olay birazda yapay zekada bitebilir yeni başlayınca @burkeyy hocamın dediği gibi kendin bir yere kadar gelip yapay zekadan destek alırsan biraz zaman geçirdiğinde okumayıda yazmayıda zaten zaman geçirerek çözüyorsun bende tamamen kaçmanı önermem , çünkü bir çok varyasyonu var ve nasıl alışırsan öyle gidiyor gibi
Söylediğinizde mantıklı hocam fakat bunun dengesini de oturtmakta zorlanıyorum açıkçası. Bir yerden sonra istemsizce gözümün önünde olan hatayı göremeyip yapay zekaya başvurduğum oluyor :D

Oyla 0
Hocam elbette kod yazmayı, procedür yazmayı öğrenmeliyiz yapay zekaya kendimizi teslim etmemeliyiz ama şu olabilir.

Yapay zekaya şunu tanımlayabilirsin, tek tek tüm kodların açıklamasını yanlarına yazdırt.

Kopyala procedürü nerede ne işlem neden oldu detaylıca yazılsın. Evet böyle de ezbere kaçılıyor ama ince detayı gör yeterli zaten artık elle kod yazmak diye çokta bir şey kalmadı..

Söylediğinizde mantıklı hocam fakat bunun dengesini de oturtmakta zorlanıyorum açıkçası. Bir yerden sonra istemsizce gözümün önünde olan hatayı göremeyip yapay zekaya başvurduğum oluyor :D

Oyla 0
Yapay zeka ile yapmanı tavsiye etmiyorum , prosedür satır yoğunluğu çok olursa girinti için kullanmanı öneririm.
Fakat sürekli yapay zeka ile ilerleme kaydedersen yarın bir gün birisi soru sorduğunda yapay zekaya sorarak cevap vermek zorunda kalırsın.
Bugün prosedürde değişkeni nasıl declare edeceğini bilmeyen 10 tane adam sayarım , test et yap boz ama öğrenmekten vazgeçme...

Oyla 0
Yapay zeka ile yapmanı tavsiye etmiyorum , prosedür satır yoğunluğu çok olursa girinti için kullanmanı öneririm.
Fakat sürekli yapay zeka ile ilerleme kaydedersen yarın bir gün birisi soru sorduğunda yapay zekaya sorarak cevap vermek zorunda kalırsın.
Bugün prosedürde değişkeni nasıl declare edeceğini bilmeyen 10 tane adam sayarım , test et yap boz ama öğrenmekten vazgeçme...
Hocamın söylediği noktalar temelde sonuna kadar doğru. Ancak günümüzde geliştirme ve teknoloji hızı artık çok daha yüksek bir ivmeyle ilerliyor. Bu durum, ister istemez süreci “hızlı ve hatasız kod yazma” noktasına getiriyor.

Burada ekstra bir tartışma başlatmak gibi bir niyetim kesinlikle yok; ancak mesele şu noktaya evrildi:
Yapay zekâyı doğru şekilde yönlendirdiğinizde, uzun uzun kod yazmadan, daha az ve özet ifadelerle ihtiyacımız olan çıktıyı elde edebiliyoruz. Bu da, sizler kadar derin teknik bilgiye sahip olmayan bizler için hem ciddi bir hız kazanımı hem de büyük bir deneyim alanı sunuyor.

Bu noktada asıl soru şu oluyor:
Arkadaşın beklentisi SQL ve stored procedure’ler üzerine gerçek anlamda bir uzmanlık mı, yoksa Silkroad özelinde geliştirme yapabilecek seviyeye gelmek mi?

Bizler de yıllardır prosedürlerin içindeyiz; kendimizi “uzman” olarak tanımlamak belki iddialı olur. Ancak declare edilen yapıların daha kısa ve okunabilir hâle getirilmesi, toplu veri girişlerinde doğru veri tiplerinin ayarlanması gibi konularda, yapay zekânın ciddi anlamda destek sunduğunu görüyoruz.

Özetle mesele, yapay zekânın varlığı değil; onu nasıl kullandığımız ile doğrudan ilgili.

Oyla 0

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt