Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

dsgn kguard
ROLLET remastered
vsupload kguardedgeakademi
cleopatra legacy

Köpek Hastalıkları ile İlgili Bilmeniz Gereken 15 Hastalık

  • Konbuyu başlatan Üye silindi 505
  • Başlangıç tarihi
Ü

Üye silindi 505

Köpekler, en iyi insan dostudur. Cinslerine göre değişkenlik gösteriyor olsalar da genel itibariyle şefkat ve sevilmeye muhtaç olan mükemmel varlıklardır. Günlük hayatımızda sokak ve caddelerde onlarca köpek görürüz ve muhteşem derecede sevimli olabiliyorlar. Yalnız, bu masum varlıklar da insanlar tüm canlılar gibi hastalığa yakalanabilmektedir. Biz onları köpek hastalıklarından mümkün olduğunca hayvanları koruyor olsak da gözle göremediğimiz bakterilerden dolayı hasta düşerler. Böyle bir durumda veterinere götürerek onlara ve kendinize büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Çünkü bildiğiniz üzere bazı hastalıklar, hayvanlardan size de bulaşma riski var.

Köpek sahiplenen bireylerin özellikle bilmesi gereken köpek hastalıkları vardır. İşte köpek hastalıklarının isimleri şunlardır;

1. Deri ve Cilt Sıkıntıları
Hemen hemen her tür köpek birbirinden farklı şekilde deri rahatsızlığı yaşar. Bu durumu özellikle çok kaşınmaları durumda anlayabilirsiniz. Şişlik ve kızarıklıklar meydana gelebilir. Bunun dışında normal olmayan bulgular olursa bir uzmana göstermenizde fayda vardır.

deri-hastaliklari.jpg


2. Kulağın Mikrop Kapması
Eğer köpeğiniz patileriyle kulağını kaşıyor ve başını sağa sola sallıyorsa muhtemelen kulak enfeksiyon kapmıştır. Üstelik ağrılı bir rahatsızlıktır. Bu nedenle düzenli bir şekilde bakımı ve aşısı yapılmalıdır.

kulak-mikrobu.jpg


3. İdrar Yolunun Mikrop Kapması
arasında en yoğun görülen rahatsızlıklardandır. Eğer sağa sola kontrolsüz bir şekilde idrarını yapıyorsa veterinere göstermeniz gerekmektedir.

cis.jpg


4. Kusma
En fazla sebebi bulunan rahatsızlıklardan biri de kusmadır. Bu durum zehirlenme ya da sindirim sisteminde meydana gelen bir sıkıntıdan kaynaklanıyor olabilir. Her seferinde uzmanına göstermeseniz de bundan haberdar olun. Fakat çok fazla kusuyorsa mutlaka götürmek zorundasınız.

kusan-kopek.jpg


5. İshal
Kusmanın yanı sıra en çok görülen diğer bir rahatsızlık da ishal olmasıdır. Eğer ishal olduktan sonra dışkısı normal dönerse sıkıntı geçmiş demektir. Ancak, bu durum bir günde iki defa oluyorsa uzmana göstermelisiniz.

ishal-kopek.jpg


6. Asalaklar (Parazit)
Maalesef ki bu asalaklar sadece köpeklerde değil bütün hayvanlarda görülür. Asalakların olduğu yerde pireler de olur. Köpeğin aşırı şekilde asalakların tacizine uğramaması için aşısını geciktirmemelisiniz. Her ne kadar gözle görülmeyen parazitler olsa da daha fazla yayılmadığı sürece sorun teşkil etmeyen ve kolay sonlandırılabilen bir rahatsızlıktır.

kasinan-kopek.jpg


7. Ağız ve Diş Problemleri
Genelde köpeklerin ağız kokusu dayanılmaz olabilmektedir. İşte bu durum diş hastalığının belirtilerindendir. İltihap kapan ağız içi ya da dişe bakteriler de bulaşınca köpek için zor günler olabilir. Bu nedenle bakımını yaptırmanız önemlidir. Ayrıca kemikle beslediğiniz küçük bir köpeğiniz varsa kesinlikle kemik vermeyi bırakın. Çünkü, kırdıkları kemik ağız içinde yara oluşturarak mikrop kapmasına neden olur.

kopeklerde-agiz-kokusu.jpg


8. Obezite Hastalığı
Obezite’nin en hızlı şekilde etkilediği ilk hayvanlardan biri de köpektir. Bu nedenle zamanında ve kıvamında besinler vermelisiniz.

sisman-kopek.jpg


9. Eklem Şişkinliği
Bir diğer adı Artrit olup, eklemde oluşan şişliklere denir. Daha çok ileri yaşlarda görülür.

kopeklerde-artrit.jpg


10. Zehirlenme
Eğer sağlıklı, düzenli ve her türlü besinle besleniyorsa karşılaşabileceğiniz rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle köpeğinizin bakımına, aşılarına ve yemesi gereken besinlere dikkat ediniz.

kopek-zehirlenmeleri.jpg


11. Uyuz
Sağlıklı hayvan derisinde bekler durumda bulunan bu parazit, kötü bakım şartları, sıcak, kalitesiz besin gibi etkenler sonucu ortaya çıkmaktadır. Taşma, tarama fırçası gibi ortak kullanım eşyaları ile kolaylıkla bulaşabilmektedir.

kopeklerde-uyuz.jpg


12. Kisthiydatik
Sakatat gibi gıdalardan bulabilen bu rahatsızlık Echinocock denilen parazit nedeniyle oluşmaktadır. Kisthiydatik rahatsızlığı olan köpeklerde belirgin sorunlar görülmemekle birlikte dışkılamada halka yada yumurta şeklinde belirtiler görülebilmektedir.

kopek-sakatat.jpg


13. Toksoplazma
Hastalık özellikle oral yoldan buluşabilmektedir. Oral yolla alınan parazitler çoğalarak kan ve lenf yolu ile beyin, akciğer, karaciğer ve plasenta gibi yerlere ulaşabilmektedir.

kopek-agzi.jpg


14. Aşırı Zayıflık
Mide ve bağırsakların aşırı dolu olması, yabancı cisim yutma, tümör, korku gibi durumlar nedeni ile ortaya çıkabiken iştah kaybı, özen gösterilmesi gereken ciddi bir durumdur. Aşırı zayıflık, halsizlik, kas kaybı, anemi gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Veteriner hekim kontrolünde dengeli beslenme, vitamin ve mineral takviyesi yapılması gerekmektedir.

asiri-zayiflik.jpg


15. Raşitizm
gelişim sürecinde daha fazla rastlanan bir kemik rahatsızlığıdır. Köpeğin yaşam kalitesini bozmaktadır. Kemik gelişimindeki aksaklığa dayalı olarak ya da daha sonraları ortaya çıkabilen bu hastalığın ilerleyen safhalarında köpeğin kemiklerinde gözle görülür deformeler, eğrilik problemleri, hatta kemiklerin güçsüz ve kolaylıkla kırılabilir bir hale gelmesi gözlemlenebilir.

rasitizm-004.jpg
 

Benzer konular

AdBlock Detected

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım.