Merhaba değerli vSRO.ORG Ailesi, Metin2 geliştirici ve harita tasarımcısı arkadaşlar!
Bu konuda sizlerle Metin2 için özel olarak hazırlanmış, Ada Haritası Taslağı (Island Map Template / Mapa tip insula goala)'nı paylaşıyorum. Bu paket, kendi haritasını sıfırdan tasarlamak isteyen ancak nereden başlayacağını bilmeyen geliştiriciler için hazırlanmış, temel ada yapısı, terrain verileri, ortam ayarları ve boş iskelet üzerine kurulu profesyonel bir harita taslağıdır. İçinde hazır mob, boss, NPC, quest veya özel sistem YOKTUR — tamamen sizin yaratıcılığınıza, hayal gücünüze ve ihtiyaçlarınıza bırakılmış, adeta bir tuval gibi boş ve özelleştirilebilir bir harita altyapısıdır!
"Mapa tip insula goala" Nedir? "Mapa tip insula" (Ada Tipi Harita), Romen dilinde "Ada Tipi Harita" anlamına gelir. "goala" (hedefli/amaca yönelik), bu taslak haritanın belirli bir amaç — yani kendi özgün haritanızı oluşturmak — için tasarlandığını belirtir. Bu paket, sıfırdan harita yapımının karmaşıklığından kaçınmak, temel ada geometrisini ve ortamını hazır bulmak, zaman kazanmak ve profesyonel bir başlangıç noktası elde etmek isteyen her geliştirici için idealdir.
Neden Bu Taslak? Sıfırdan terrain çizmek, ışık haritası oluşturmak, ortam ayarlarını denemek ve temel geometriyi kurmak haftalar alabilir. Bu taslak ile temel ada yapınızı dakikalar içinde hazır bulursunuz. Üzerine kendi yaratıklarınızı, NPC'lerinizi, binalarınızı, efektlerinizi ve hikayenizi ekleyerek kendi efsanevi ada haritanızı yaratmaya hemen başlayabilirsiniz. Yeni başlayan harita tasarımcıları için öğrenme aracı, deneyimli geliştiriciler için zaman kazandıran bir başlangıç noktası!
-
İÇERİK — Temel Ada Yapısı:- Hazır ada terrain (arazi) verileri — dairesel/oval ada şekli, kıyı çizgisi, plaj, iç kesimler.
- Temel zemin texture'ları — kum, toprak, çimen, kaya zeminleri (değiştirilebilir).
- Basit ışıklandırma (lightmap) — gündüz atmosferi, temel gölge ve ışık dağılımı.
- Ortam (environment) ayarları — gökyüzü rengi, sis mesafesi, hava durumu.
- Temel su yüzeyi — deniz/okyanus sınırı, dalga efekti (opsiyonel).
- Minimap iskeleti — boş ada şekli, detayları siz ekleyeceksiniz.
- Harita ayar dosyası (setting.txt) — giriş/çıkış, sınır koordinatları, temel yapılandırma.
- Index dosyası girişi — harita ID'si ve temel tanımlamalar.
- Yaratık (Mob): Yok — kendi yaratıklarınızı, spawn noktalarınızı ve regen ayarlarınızı siz ekleyeceksiniz.
- Boss: Yok — kendi boss'larınızı, yeteneklerini ve davranışlarını siz tasarlayacaksınız.
- NPC: Yok — kendi NPC'lerinizi, konumlarını, dialoglarını ve fonksiyonlarını siz oluşturacaksınız.
- Bina ve Dekorasyon: Yok — kendi yapılarınızı, ağaçlarınızı, kayalarınızı ve dekorasyonlarınızı siz yerleştireceksiniz.
- Quest: Yok — kendi hikayenizi, görevlerinizi ve quest zincirlerinizi siz yazacaksınız.
- Özel Efekt: Yok — kendi parçacık efektlerinizi, ışık efektlerinizi ve animasyonlarınızı siz ekleyeceksiniz.
- Ödül Sistemi: Yok — kendi drop oranlarınızı, token sistemlerinizi ve ödül mekaniklerinizi siz kuracaksınız.
- Warp ve Geçiş: Temel giriş/çıkış noktası var ancak diğer haritalara bağlantıyı siz yapılandıracaksınız.
- Ada Şekli: Dairesel/oval temel ada formu — kıyı çizgisi, kumsal, yüksek kesimler.
- Yükseklik Profili: Deniz seviyesinden (0) adanın zirvesine (max 200-300 birim) kademeli yükseliş.
- Kıyı Bölgesi: Genişlik ayarlanabilir kumsal/kaya kıyısı — plaj aktiviteleri veya uçurumlar için.
- İç Kesimler: Düz alanlar (bina inşası için), engebeli araziler (doğal görünüm için), vadiler.
- Su Sınırı: Ada çevresinde deniz/okyanus — gemi seyahati, dalış, su altı alanları için potansiyel.
- Boyut: Orta ölçekli ada — 256x256 veya 512x512 terrain grid (genişletilebilir).
- Kum Texture'u: Plaj ve kıyı bölgeleri için temel kum doku (değiştirilebilir).
- Toprak Texture'u: İç kesimler ve yollar için temel toprak doku (değiştirilebilir).
- Çimen Texture'u: Yeşil alanlar ve ovalar için temel çimen doku (değiştirilebilir).
- Kaya Texture'u: Dağlık ve kayalık bölgeler için temel kaya doku (değiştirilebilir).
- Su Texture'u: Deniz/okyanus yüzeyi için temel su doku (değiştirilebilir).
- Not: Tüm texture'lar temel ve değiştirilmeye açıktır. Kendi temanıza uygun özel texture'lar ile değiştirebilirsiniz.
- Gündüz Aydınlatması: Standart gündüz ışığı — güneş pozisyonu, parlaklık, renk sıcaklığı.
- Temel Gölgeler: Terrain yüksekliğine göre otomatik gölge dağılımı.
- Gökyüzü Rengi: Standart mavi gökyüzü — değiştirilebilir (gün batımı, gece, fırtına, vb.).
- Sis Mesafesi: Standart görüş mesafesi — değiştirilebilir (sisli ada, açık hava, vb.).
- Hava Durumu: Varsayılan açık hava — değiştirilebilir (yağmur, kar, kum fırtınası, vb.).
- Sıfırdan terrain çizmeden, hazır ada geometrisi üzerinde deneme yapma.
- Texture değiştirme, ışık ayarlama ve ortam efektleri öğrenme.
- Basit yaratık spawn, NPC yerleştirme ve warp noktası ekleme pratiği.
- Harita dosya yapısını, index sistemini ve setting.txt formatını öğrenme.
- Kendi ilk özgün haritanızı yaratma deneyimi — küçük ama gurur verici bir başlangıç!
- Hızlı prototipleme — yeni harita fikirlerini dakikalar içinde test etme.
- Temel ada yapısını kullanarak volkanik ada, buz adası, cennet adası, çöl adası, vs. yaratma.
- Mevcut harita koleksiyonuna yeni ada haritası ekleme — zaman kazanma.
- Etkinlik haritaları, zindan haritaları, PVP haritaları için temel iskelet oluşturma.
- Özel sunucu temasına uygun, tutarlı ada haritaları serisi yaratma.
- Harita tasarımı eğitimleri, tutorial videoları ve rehberler için temel malzeme.
- Topluluk yarışmaları — "Bu taslak üzerine en iyi haritayı sen tasarla!"
- Yeni ekip üyeleri için harita editörü ve dosya yapısı eğitimi.
- Açık kaynak proje temeli — topluluk katkılı harita geliştirme.
- Temel Harita Dosyaları:
- Ada terrain (heightmap) dosyası — .raw veya .h16 formatında
- Ada terrain texture dosyası — temel 4 zemin (kum, toprak, çimen, kaya)
- Lightmap dosyası — temel gündüz ışıklandırması
- Environment (ortam) ayar dosyası — gökyüzü, sis, hava durumu
- Water (su) ayar dosyası — deniz seviyesi, dalga efekti
- Setting.txt — harita ID, boyut, sınır koordinatları, giriş/çıkış
- Index giriş şablonu — server map index'e eklenecek satır
- Minimap boş şablonu — ada şekli, detayları siz ekleyeceksiniz
- Harita Editörü Kılavuzu: Terrain düzenleme, texture boyama, ışık ayarlama (World Editor, Metin2 Map Editor, vb.)
- Texture Değiştirme Rehberi: Kendi texture'larınızı nasıl ekleyeceğiniz, format, boyut, kanal ayarları
- Yaratık Ekleme Rehberi: Mob_proto.txt, spawn noktaları, regen ayarları — adım adım
- NPC Ekleme Rehberi: NPC koordinatları, fonksiyonları, dialogları — temel örnekler
- Building Yerleştirme Rehberi: Bina, ağaç, kaya, dekorasyon ekleme — Granny ve obje yerleştirme
- Quest Yazma Rehberi: Basit quest örnekleri, harita özel görevler, başlangıç quest'i
- Warp ve Portal Rehberi: Diğer haritalara bağlantı, giriş/çıkış noktaları
- Test ve Hata Ayıklama Rehberi: Yaygın hatalar, çözümler, performans testleri
- Granny 2.9: Gelecekte eklenecek model ve obje dosyaları için Granny 2.9 sürümü önerilir.
- Harita Editörü: Terrain düzenleme, texture boyama ve ışık ayarlama için World Editor veya benzeri editör.
- Quest Compiler: Kendi quest dosyalarınızı derlemek için uygun quest compiler.
- Server Uyumu: Standart Metin2 server yapısı (Source veya Files) ile uyumlu.
- Temel Bilgi: Harita dosya yapısı, index sistemi, setting.txt formatı hakkında temel bilgi önerilir.
- Yeterli Disk Alanı: Taslak dosyaları küçüktür ancak gelecekte eklenecek içerikler için yer ayırın (önerilen: min. 500MB boş alan).
- Photoshop/GIMP: Kendi texture'larınızı oluşturmak için görsel editör.
- 3D Modelleme (Opsiyonel): Kendi bina, obje ve yaratık modellerinizi yapmak için 3ds Max, Blender, vb.
- İndirdiğiniz taslak dosyasını arşivden çıkarın.
- Yedekleme: Mevcut harita dosyalarınızı mutlaka yedekleyin!
- Client — Taslak Harita: pack/ veya ymir work/ klasörüne taslak harita dosyalarını kopyalayın.
- Server — Taslak Harita: /usr/game/share/locale/turkey/map/ (veya kendi map dizininiz) içerisine taslak harita klasörünü atın.
- setting.txt dosyasını harita dizinine ekleyin — kendi sınır koordinatlarınızı ayarlayın!
- index dosyasına harita ID'sini ekleyin — kendi harita ID'nizi seçin!
- Server'ı restart edin ve boş ada haritasının yüklendiğini doğrulayın — yaratık, NPC, bina olmadan.
- Adım 1 — Texture: Kendi temanıza uygun texture'ları hazırlayın ve mevcut temel texture'lar ile değiştirin.
- Adım 2 — Terrain Düzenleme: Harita editörü ile terrain yüksekliğini, şeklini, kıyı çizgisini düzenleyin.
- Adım 3 — Işık ve Ortam: Kendi atmosferinize uygun ışık, gökyüzü, sis ve hava durumu ayarlayın.
- Adım 4 — Bina ve Dekorasyon: Granny modelleri ile bina, ağaç, kaya, dekorasyon yerleştirin.
- Adım 5 — Yaratık (Mob): Mob_proto.txt'e yaratık ekleyin, spawn noktaları ve regen ayarları yapın.
- Adım 6 — Boss: Boss modelleri, yetenekleri ve davranışlarını ekleyin.
- Adım 7 — NPC: NPC koordinatları, fonksiyonları ve dialoglarını ekleyin.
- Adım 8 — Quest: Kendi hikayenizi, görevlerinizi ve quest zincirlerinizi yazın.
- Adım 9 — Warp: Diğer haritalara bağlantı, giriş/çıkış noktalarını yapılandırın.
- Adım 10 — Test: Her adımda test edin, hataları ayıklayın, performansı kontrol edin.
- Tebrikler! Kendi özgün ada haritanız hazır!
- Bu dosyalar topluluk geliştiricileri tarafından hazırlanmıştır. Orijinal yaratıcıların hakları saklıdır.
- Eğer ticari amaçla kullanacaksanız, lütfen ilgili geliştirici ile iletişime geçin.
- Dosyaları kullanmadan önce mutlaka yedek almanız önemle tavsiye edilir.
- Bu taslak BOŞ bir harita iskeletidir! İçinde hazır mob, boss, NPC, quest veya özel sistem YOKTUR.
- Kendi içeriğinizi eklemek zorundasınız! Bu taslak sadece başlangıç noktasıdır, bitmiş bir ürün değildir.
- Granny 2.9 olmadan ileride eklenecek model ve obje dosyaları düzgün çalışmayabilir.
- Harita editörü kullanımı hakkında temel bilgi sahibi olmanız önerilir.
- mob_proto.txt ve diğer server dosyalarını düzenlemeden önce mutlaka yedekleyin!
- Quest dosyalarını derlemeden önce syntax hatalarını kontrol edin.
- Harita ID'sinin mevcut haritalarla çakışmadığından emin olun.
- Harita boyutunun server kapasitenize uygun olduğundan emin olun.
- Harita dışı giriş engeli güvenlik kodlarını kendi haritanıza eklemeyi unutmayın.
- Oyuncu karakterlerinin konumları harita değişikliğinden etkilenebilir — bu durumu dikkate alın.
- Template Mapa tip insula goala dosyaları ücretsizdir ve topluluk paylaşımı amacıyla sunulmuştur.
⚠ Sorumluluk Reddi
Bu paylaşım tamamen eğitim, araştırma ve geliştirme amaçlı hazırlanmıştır.
Dosyaların kullanımı, düzenlenmesi veya farklı sistemlerde çalıştırılması sonucunda oluşabilecek veri kayıpları, sistem hataları, güvenlik problemleri veya üçüncü taraf yazılımlarla yaşanabilecek uyumsuzluklardan paylaşımı yapan kişi sorumlu değildir.
Kurulum öncesinde gerekli yedeklemelerin alınması tavsiye edilir.
Dosyayı indirerek ve kullanarak bu şartları kabul etmiş sayılırsınız.
Herhangi bir kurulum yada teknik destek sağlamıyorum.