Merhaba, Hoşgeldin!

VSRO.org, Silkroad Online, Knight Online, Metin2 ve diğer çevrimiçi oyunlar için öncü bir yardım ve geliştirme platformudur. Misyonumuz, bilgi ve deneyim sahibi bireyleri, bilgiye ihtiyaç duyanlarla bir araya getirerek, zengin bir etkileşim ortamı yaratmak ve farklı bakış açılarını birleştirmektir. Topluluğumuzda güçlü bir işbirliği ve öğrenme kültürü oluşturarak, herkesin değerli katkılarda bulunmasını sağlıyoruz.

Direnç

tylu

VSro
.
Katılım
2 May 2020
Mesajlar
887
Tepkime puanı
1,054
Puanları
93
Konum
Türkiye
Türk Lirası
0.00₺
resistor-24520_960_720.png
Direnç Nedir ?

Direnç , elektrik akımını ısıya dönüştürerek akımına karşı bir zoruluk gösterir ve bu sayede üzerinden geçecek akımı sınırlayabilir veya gerilimi bölebilir. Direncin birimi Ohm (Ω) dur.

Direnç Ne İçin Kullanılır ?

-Akımı sınırlamak
-Gerilim bölmek
-Isı elde etmek
-Devreye yük olarak bağlamak

Günlük hayatımızda kullandığımız elektrikli sobalarda aslında direnç ile çalışmaktadır.İçerisinde bulunan rezistans telinin direnci çok yüksek olduğu için elektrik akımını geçirmiyor ve bu sayede etrafa ısı yayabiliyor.

Diğer bir örnek ise evlerimizde bulunan sensörlü lambaların otomatik çalışması yine direnç ile sağlanıyor.Yani anlayacağınız eğer bir elektronik devresi varsa orada mutlaka bir direnç vardır.

Dirençler Nasıl Bağlanır ?

Okul yıllarınızdan hatırlayacaksınız.Dirençler konusunu mutlaka işlemişsinizdir . Dirençlerin iki farklı bağlantı şekli vardır.

Paralel Bağlantı

2.jpg
Paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direnç hesaplaması ;
Formul-3.png



Seri Bağlantı
1.jpg

Seri bağlı dirençlerin eşdeğer direnç hesaplaması ;
Formul-2.png

Dirençlerde Renk Kodları
Dirençler çok küçük komponentler olduğu için üzerine yazılacak değerlerin okunabilmesi çok zor olacaktır.Bu yüzden dirençlerin değerlerini ve bilgilerini direnç üzerine renk kodlarıyla kodlanmıştır.Bu renk kodları sayesinde direnç hakkında bilgi edinebiliriz.
direnc-tablo-1.png
Direnç Renk Kodları Nasıl Okunur ?

Yukarıda renklerin anlamını açıklamıştım.Şimdi renk kodlarını nasıl okuyacağımıza gelelim.Bunu yaparken örnek bir direnç üzerinden gideceğim.Ayrıca not olarak dirençler 4,5,6 renkli olabilir.

4 Şeritli Direnç
10K_350x350_1.jpg
Öncelikle renklerimize bakıyoruz.
1-Kahverengi
2-Siyah
3-Turuncu
4-Altın
Renklerimizi bulduk şimdi renk tablomuza bakarak bu renklerin ne anlama geldiğini öğrenelim.
1-Kahverengi = 1
2-Siyah = 0
3-Turuncu = 3
4-Altın = %5



Burada tablo ile renklerimizi eşleştirdik ancak henüz direncin kodlarını çözmüş değiliz.Çünkü 4 renkli dirençte 3.renk çarpandır yani 3. basamaktaki renk aslında 3 değerine değilde 10^3 değerine denk geliyor.Altının % 5 olarak çıkmasının nedeni ise 4 şeritli dirençlerde 4. renk tolerans yüzdesini belirtir. % 5 değerinin anlamı ise bu direnç bağlandığı devrede + % 5 ile - % 5 arasında yanlış değerlerde çalışabilir demektir.Bunları öğrendikten sonra hesaplamamıza devam edelim.


10 x 10 ^ 3 = 10000 Ohm Burada yaptığım işlem 1. ve 2. basamaktaki sayıyı birleştirerek çarpan değeri ile çarparak direncin değerinin ne olduğunu öğreniyorum.Anlayacağınız bu renklere ait bir direnç 10000 Ohm değerindedir.Ancak bir elektronikci bu dirence 10000 Ohm demek yerine 10 K diyecektir.

Peki 5 ve 6 renkli dirençleri ne farkı var ?

5 şeritli dirençte 4 şeritliye ek olarak 1 basmak daha eklenir. ilk 3 şerit basamak sayısıdır ancak 4. şerit çarpandır.
6 şeritli dirençte , direnç toleransına ek olarak direncin sıcaklık kat sayısı içinde bir renk kodlaması bulunur.​
 
diren gençliğim
yağdır akım mevlam
çarşambayı tel aldı
dolapta pekmez direnç ile bitmez
sağlam parçalar :p yine arabeske vurdum
 
Geri
Üst Alt