Sorum VAR Silkroad Sunucu Operasyonları İçin n8n + AI Mantıklı mı?

Sorum VAR

Akasha

PK2 Editör , VSRO Developer , Web Design

.
Aktiflik: 7%
Muhafız 250 mesaj
Web sitesi
www.vsro.org
Thread owner
Merhaba arkadaşlar,

Bir süredir n8n (workflow automation) ve AI destekli log / olay analizi üzerine fikir yürütüyorum.
Silkroad özelinde düşündüğüm yapı;
oyuncuya avantaj sağlayan bot / cheat değil,
tamamen sunucu operasyonu, stabilite ve admin tarafını kapsayan bir entegrasyon.
Amacım;
admin yükünü azaltmak,
hataları erken yakalamak
ve operasyonel kaliteyi artırmak.

KISA MİMARİ ÖZET

Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da üye ol.
Not:
n8n burada asıl işi yapan katman değil,
orkestrasyonu yöneten katman.
Parse ve analiz mantığı
collector + parser tarafında çalışır.

ÖRNEK AKIŞLAR

Kod:
Kod:
Kod:

AI KULLANIM SINIRI

Kod:
Amaç:
admin’in karar vermesini kolaylaştırmak.

TARTIŞMAYA AÇIK SORULAR

n8n bu iş için doğru orchestrator mu? Yoksa custom queue + worker mimarisi mi daha mantıklı?
Log analizinde en değerli metrikler hangileri?
crash frequency
gold / item delta
trade / job repetition
packet anomaly
Bu mimaride en zayıf halka neresi olur?
Böyle bir sistem açık kaynak olursa gerçekten kullanılır mı?

Bu yapı sizce
over-engineering mi, yoksa Silkroad için geç kalınmış bir ihtiyaç mı?

Genel amaçlı LLM’lerle (Gemini / OpenAI) kritik ve geri dönüşü olmayan kararları doğrudan verdirmek risklidir; çünkü logları bağlamdan kopuk yorumlayabilir ve hatalı sonuçları yüksek özgüvenle sunabilirler. Bu nedenle AI katmanı doğrudan karar verici değil, decision-support rolünde konumlanmalıdır.
AI burada;
olayları sınıflandırma önerisi sunar, logları kısa ve anlaşılır şekilde özetler,muhtemel kök sebep hakkında öngörü üretir.
Alarm üretimi ve aksiyon alma gibi kritik adımlar ise deterministik rule engine üzerinden yürütülür ve gerekli durumlarda insan onayı ile tamamlanır.
Buna karşılık, sunucuya ve log formatına özel eğitilmiş bir model (örneğin sadece belirli hata sınıflarını tanıyan bir classifier) kullanıldığında tutarlılık ve güvenilirlik belirgin şekilde artar. Böyle bir modelle, AI’nin rolü daha da genişletilebilir; ancak yine de nihai kararın rule + human katmanında kalması, operasyonel riskleri minimize etmek açısından en sağlıklı yaklaşımdır.
Tek takıldığım yer burası oldu.. Olur neden olmasın :)

Thread owner
Genel amaçlı LLM’lerle (Gemini / OpenAI) kritik ve geri dönüşü olmayan kararları doğrudan verdirmek risklidir; çünkü logları bağlamdan kopuk yorumlayabilir ve hatalı sonuçları yüksek özgüvenle sunabilirler. Bu nedenle AI katmanı doğrudan karar verici değil, decision-support rolünde konumlanmalıdır.
AI burada;
olayları sınıflandırma önerisi sunar, logları kısa ve anlaşılır şekilde özetler,muhtemel kök sebep hakkında öngörü üretir.
Alarm üretimi ve aksiyon alma gibi kritik adımlar ise deterministik rule engine üzerinden yürütülür ve gerekli durumlarda insan onayı ile tamamlanır.
Buna karşılık, sunucuya ve log formatına özel eğitilmiş bir model (örneğin sadece belirli hata sınıflarını tanıyan bir classifier) kullanıldığında tutarlılık ve güvenilirlik belirgin şekilde artar. Böyle bir modelle, AI’nin rolü daha da genişletilebilir; ancak yine de nihai kararın rule + human katmanında kalması, operasyonel riskleri minimize etmek açısından en sağlıklı yaklaşımdır.
Tek takıldığım yer burası oldu.. Olur neden olmasın :)
Kesinlikle katılıyorum. Zaten burada temel ayrım da bu noktada başlıyor: genel amaçlı LLM’lerin decision-maker değil, decision-support olarak konumlanması.
Benim ele aldığım senaryoda AI; sınıflandırma, özetleme ve olası kök sebep önerisi üretirken, alarm tetikleme ve aksiyon alma gibi geri dönüşü olmayan adımların deterministik rule engine + insan onayıyla ilerlemesi esas.
Sunucuya ve log formatına özel eğitilmiş dar kapsamlı modeller (ör. belirli hata sınıflarını tanıyan classifier’lar) kullanıldığında tutarlılık ciddi şekilde artıyor; ancak buna rağmen nihai kararın rule + human katmanında kalması, operasyonel riskleri minimize etmek açısından hâlâ en sağlıklı yaklaşım.
Yani burada “AI karar versin” değil, “AI doğru soruyu ve ihtimali daha hızlı görünür kılsın” noktasındayım.

Hedefiniz çok güzel hocam. Fakat prompt yazarak nereye kadar ilerleyebilirsiniz bilemiyorum açıkçası. n8n sürekli karşıma çıkıyor ama o da hiç ilgimi çekmedi. genellikle pytorch kütüphanesiyle kendi basit modellerimi eğitip vakit geçiriyorum :D

Eğer sizin yerinizde olsaydım önce bir pretrained modellere bakardım. Hedefime yönelik hazır eğitilmiş model var mı? Eğer varsa, fine tuning yöntemiyle kendi verilerimle yeniden eğitirdim. Bu sayede özelleştirilmiş ve spesifik olarak sizin hedeflerinize yönelik çalışan bir modeliniz olur. Verileriniz çoğaldıkça dondurduğunuz katmanları yavaş yavaş açıp yeniden fine tune yaparak doğruluk oranını da artırabilirsiniz.

Thread owner
Haklısınız hocam, katılıyorum.
Benim tarafta AI’yı prompt ile her şeyi çözen bir yapı olarak konumlandırmıyorum.
Karar veren veya otomatik aksiyon alan bir model değil; log sınıflandırma ve özetleme tarafında yardımcı bir rol.
Pretrained model + fine-tuning yaklaşımı uzun vadede çok daha doğru.
Özellikle GameServer / AgentServer gibi domain-specific log’lar için bu zaten şart.
n8n’i de AI yerine koyma sebebim bu değil;
tamamen orkestrasyon için düşünüyorum: tetikleme, zamanlama, veri akışı ve çıktı dağıtımı.
Özetle: AI → mümkünse pretrained + fine-tune
n8n → workflow ve operasyonel glue

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt