Merhaba değerli vSRO.ORG Ailesi,Metin2 geliştirici ve sunucu sahibi arkadaşlar!
Bu konuda sizlerle Metin2 tarihinde en çok konuşulan, sistemi en bol ancak aynı zamanda en çok eleştirilen dosya paketlerinden biri olan MetGuide v1.3.5 [Full] Serverfiles paketini paylaşıyorum. İçerisinde onlarca hazır sistem barındıran bu paket, sıfırdan sistem yazmak istemeyip mevcut bir altyapı üzerine kendi projelerini inşa etmek isteyenler için devasa bir başlangıç noktasıdır.
In this topic, I am sharing one of the most talked-about, system-rich, yet heavily criticized file packages in Metin2 history: the MetGuide v1.3.5 [Full] Serverfiles. This package, containing dozens of ready-made systems, is a massive starting point for those who want to build their projects on an existing infrastructure rather than writing systems from scratch.
MetGuide Nedir? / What is MetGuide?
MetGuide, yıllar önce bir geliştirici ekibi tarafından piyasaya sürülen, içerisinde o dönemlerin popüler tüm sistemlerini (kostüm, pet, offline shop vb.) barındıran bir serverfiles paketidir. Adının "Stabil" olarak anılmasının sebebi, temel oyun mekaniklerinin (büyüme, düşme, basic questler) çalışır vaziyette gelmesidir. Ancak detaylara inecek olursak, içerdiği ekstra sistemlerin kaynak kodu (source) oldukça karışık ve eski bir yapıdadır.
MetGuide is a serverfiles package released years ago by a dev team, containing all the popular systems of its time. The reason it is sometimes referred to as "Stable" is that the basic game mechanics work out of the box. However, in detail, the source code of its extra systems is quite messy and outdated.
DİKKAT! / ATTENTION!
Başlıkta "[Stabil]" ibaresi geçse de, bu files paketini olduğu gibi canlıya (online) açmanız kesinlikle önerilmez! MetGuide dosyaları, içerdiği sistemler nedeniyle ağır exploit açıklarına, memory leak (bellek sızıntısı) sorunlarına ve crash (çökme) risklerine sahiptir. Bu dosyadan verim alabilmenin tek yolu, içindeki sistemleri temizleyip, source kodlarını güncel bir derleyiciye (GCC 8+ veya daha yenisine) taşıyıp, hataları gidermektir.
Even though the title says "[Stabil]", it is strictly NOT recommended to open this files package live as it is! MetGuide files have heavy exploit vulnerabilities, memory leak issues, and crash risks due to the systems they contain. The only way to benefit from these files is to clean the systems, port the source codes to a modern compiler, and fix the errors.
MetGuide v1.3.5, döneminin neredeyse tüm talep edilen sistemlerini barındıran kapsamlı bir pakettir. Ana sistemler şunlardır:
- Offline Shop System — Oyuncuların çevrimdışıyken eşya satmasını sağlayan sistem.
- Costume System (Kostüm Sistemi) — Saç, vücut kostüleri ve kostüm bonifikatları.
- Pet System (Evcil Hayvan) — Temel seviye evcil hayvan besleme ve büyütme sistemi.
- Refine Renewal / Advanced Refine — Geliştirilmiş rafinasyon (taş basma) arayüzü ve mantığı.
- Sash System (Esarfe/Belt) — Kemer sistemi ve kemer taşları.
- Acce System (Aksesuar) — Silah ve zırhlara ekstra aksesuar slotları.
- Dragon Soul Alchemy (Ejderha Ruhu) — Gelişmiş ejderha ruhu sistemi.
- Title System (Unvan/Başlık) — Oyunculara özel başlıklar verme sistemi.
- Mini-Game Systems — Oyun içi küçük oyunlar ve etkinlik mekanikleri.
- Gelişmiş GM Komutları — Yöneticiler için ekstra arayüzler ve komut setleri.
Not: Bu sistemlerin bir kısmı quest tabanlı, bir kısmı ise source (game/db) tarafına gömülü olarak gelir. Güvenlik açıklarının çoğu source tarafındaki kötü yazılmış C++ kodlarından kaynaklanmaktadır.
Note: Some of these systems are quest-based, while others are embedded in the source (game/db). Most security vulnerabilities stem from poorly written C++ code on the source side.
Kurulum süreci klasik Metin2 files kurulumuyla neredeyse identicaldir, ancak dikkat edilmesi gereken noktalar vardır:
- İndirdiğiniz arşivi çıkarın.
- Veritabanı (MySQL): Navicat veya benzeri bir program aracılığıyla "metin2" ve "account" veritabanlarını oluşturun ve içerideki .sql dosyalarını içe aktarın.
- Server Tarafı: FreeBSD'ye (Sanal makine veya VPS) dosyaları atın. config klasöründeki tüm dosyalarda (auth, channel1, channel2, db) BIND_IP kısmına kendi sunucu IP'nizi yazın.
- MySQL Bağlantısı: db/conf.txt dosyasındaki SQL hesap bilgilerini (root ve şifre) kendi veritabanı bilgilerinizle değiştirin.
[*] Client Tarafı: Binary dosyasını ve pack klasörlerini oyuncularınıza dağıtacağınız client klasörüne atın. serverinfo.py veya logininfo.py dosyasındaki IP adreslerini güncelleyin.
[*] Test Aşaması: Server'ı başlatın. TÜM SİSTEMLERİ TEK TEK TEST EDİN. Özellikle offline shop ve kostüm ekranları açılırken crash veriyorsa, source kodlarında düzenleme yapmanız gerekecektir.
- İşletim Sistemi: FreeBSD 11.x veya 12.x (Source derlemek için GCC 4.9 veya üzeri)
- Veritabanı: MySQL 5.5 / 5.6 / MariaDB 10.x
- Disk Alanı: Server için min. 25 GB, Client için min. 4 GB
- RAM: Sunucu için min. 4 GB (Sistemler çok olduğu için 8 GB şiddetle tavsiye edilir)
- İstemci: Windows 7/8/10/11 uyumlu client altyapısı
- Güvenlik Uyarısı Tekrar: Bu files'leri hiçbir şekilde source temizliği yapmadan canlı sunucuda kullanmayın. Oyuncularınızın eşyalarını silmesine veya sunucunuzu çökertmesine izin vermiş olursunuz.
- MySQL root şifrenizi ve game db şifrenizi kurulumdan hemen sonra değiştirin.
- Paketin içindeki source kodları eski GCC standartlarına göre yazılmıştır. Yeni derleyicilere (GCC 8+) geçiş yaparken yüzlerce satır hata almanız doğaldır, C++ bilginizin iyi olması gerekir.
- MetGuide, modern Metin2 geliştirme standartlarına uymaz. Kodları "spagetti kod" (düzensiz, karmaşık) yapısındadır.
- Bu dosyalar topluluk arşivinden çıkarılmış ve eğitim/deneyim amaçlı sunulmuştur.
⚠ Sorumluluk Reddi
Bu paylaşım tamamen eğitim, araştırma ve geliştirme amaçlı hazırlanmıştır.
Dosyaların kullanımı, düzenlenmesi veya farklı sistemlerde çalıştırılması sonucunda oluşabilecek veri kayıpları, sistem hataları, güvenlik problemleri veya üçüncü taraf yazılımlarla yaşanabilecek uyumsuzluklardan paylaşımı yapan kişi sorumlu değildir.
Kurulum öncesinde gerekli yedeklemelerin alınması tavsiye edilir.
Dosyayı indirerek ve kullanarak bu şartları kabul etmiş sayılırsınız.
Herhangi bir kurulum yada teknik destek sağlamıyorum.